Raju kuva: Susi raateli pentukoira Reksin hengiltä Kuhmossa – "Susi käy vielä jonkun ihmisen päälle"

Kuhmolainen Jukka Kyllönen pelkää susia sekä metsästyskoiriensa että viisivuotiaiden poikiensa vuoksi. Viime keskiviikkona Kyllösen isän seitsemänkuinen, koulutuksessa ollut metsästyskoira joutui suden hampaisiin.

Varoitus: jutun lopussa oleva kuva voi järkyttää herkempiä lukijoita.

MTV Uutiset kertoi eilen, että Suomen riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle poikkeusluvan, jonka perusteella yksi ihmisiä pelkäämätön susi on erityisehtojen täyttyessä mahdollista ampua Uudellamaalla.

Erikoislupa on herättänyt vilkasta keskustelua Kuhmossa, jonne sudenkaatolupia on myönnetty viime vuosina niukasti. Paikallislehti Kuhmolaisen mukaan sudet ovat tappaneet 100 koiraa viimeisen 20 vuoden aikana Kuhmossa.

Pentu harjoitteli jäljen seuraamista

Viimeisin susien tappama koira oli Jukka Kyllösen isän, Jorma Kyllösen, harmaa norjanhirvikoira.

– Se oli vasta seitsemänkuukautinen pentukoira, joka harjoitteli metsästyksen alkeita. Itse olin isäukon kanssa peltotöissä, kun koira harjoitteli hirven jäljen seuraamista ja lähti metsään juoksemaan, Jukka kertaa viime keskiviikon tapahtumia MTV Uutisille. 

Kyllönen seurasi koiran liikkeitä älypuhelimestaan, johon koiran pannan GPS-jäljitin lähetti tietoa sekä koiran reitistä että käyttäytymisestä.

"Yhtä kiljumista"

Sitten jäljitin näytti koiran pysähtyneen.

– Viimeinen tutkapannan lähettämä tieto koiran käyttäytymisestä oli yhtä kiljumista. Tutkapanta hälytti, että koira haukkuu helvetisti.

Kyllösen isä lähti etsimään koiraa. Kilometrin kävelymatkan jälkeen hän löysi metsästä karvoja ja rikkinäisen pannan.

– Isäukko seurasi mättäikössä jälkiä, jotka johdattivat noin 300 metrin päähän. Kuusen juurelta loikkasi susi karkuun, ja sieltä löytyi kesken jäänyt ateria, kuollut pentukoira.

Poika purskahti itkuun

Suden tappama koira oli tullut Kyllösen isälle keväällä. Toinen pentu kotiutui Jukan perheeseen samoihin aikoihin.

Kyllönen muistelee, kuinka hänen viisivuotiaat poikansa kävelivät molemmat kesällä koiria taluttaen. Nyt toinen on poissa.

– Poika itki autossa, kun kuuli tästä. Hän kysyi, että nytkö hänen Reksinsä on kuollut. Voin sanoa isänä, että tällainen ottaa oikeasti hengelle.

– Moni ei ymmärrä, että vaikka koirat ovat metsästyskoiria, ne ovat myös perheenjäseniä. Mukana elämässä joka ikinen päivä.

"Kaatolupia turha hakea ministeriöltä"

Kyllösen mukaan tilanne susien osalta on ollut Kuhmossa vaikea viimeisen 20 vuoden ajan. Hänen mielestään Kuhmoon tulisikin saada enemmän kaatolupia.

– Mutta turha lupia on hakea ministeriöltä. Eivät he niitä kuitenkaan anna.

Kyllönen arvioi, että Kuhmon alueella liikkuu jopa kymmeniä susia.

– Jos Uudellemaalle lykättäisiin 20-30 sutta, olisi mielenkiintoista nähdä mihin sietoraja riittäisi, Kyllönen sanoo.

"Pelottaa lasten puolesta"

Kyllönen asuu järven rannalla kaukana Kuhmon keskustasta. Hän ei uskalla päästää viisivuotiaita poikiaan yksin ulos pimeällä.

– Itse menen aina mukana, hän kertoo.

Kyllönen kertoo, että sudet pelottavat myös muita kyläläisiä.

– Tässä tulee käymään lähivuosina niin, että susi käy vielä jonkun ihmisen päälle.

Susista huolimatta Kyllönen haluaisi asua Kuhmossa myös tulevaisuudessa.

– Pitääkö täältä muuttaa kaupunkiin? Sitäkö tällä nykyisellä petopolitiikalla haetaan? Minun mielestäni kaikilla suomalaisilla tulee olla samanlaiset oikeudet asua, elää ja vaikuttaa asioihin riippumatta siitä asuuko kaupungissa vai täällä syrjässä.

Jutun kieliasua muokattu 8.10. kello 18.00.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja