Raiskaustapaus Kempeleessä herätti kysynnän: Naiset ostavat lupavapaita turvasumutteita

Kempeleessä Oulun kupeessa on syntynyt uusi markkina ilman lupaa myytäville turvasumutteille. Paikallisen aseliikkeen mukaan niitä ovat kysyneet naiset marraskuussa paljastuneen raiskaustapauksen jälkeen. Kyseessä on jonkinlainen hittituote, ja myös paikallinen K-Rautia on ottanut sumutteet valikoimiinsa. 

Oulun Aseen hyllyille on otettu syksyn aikana uusi myyntiartikkeli: lupavapaat turvasumutteet. Normaalisti myymälässä kaupataan luvanvaraisia ja aseita ja myös lupaa vaativia kaasuaseita.

– Meillä on otettu myyntiin lupavapaita turvasumutteita, koska asiakkaat ovat niitä kysyneet, kertoo myyjä Mikko Soikkeli.

Minkälaisista tuotteista sitten on kysymys?

– Kyseiset turvasumuttimet värjäävät, tai niissä voi olla suolaa tai mentholia, jotka kirvelevät. Osassa malleista on myös hälytin ja ne viheltävät, kun niillä sumuttaa, Soikkeli kertoo.

– Värimallit perustuvat siihen, että tekijä on helpommin tunnistettavissa, kun sumute värjää kohteen ja se tietysti auttaa rikoksen selvittämisessä. 

Turvasumutteet naisten suosiossa

Oulun Aseen mukaan 20-30 euroa maksavia turvasumuttimia on myyty "useampi kymmentä". Niitä alettiin kysellä sen jälkeen, kun Kempeleessä paljastui marraskuun lopussa 14-vuotiaan tytön raiskaustapaus, jonka tekijäksi epäillään alaikäistä turvapaikanhakijaa.

– Naisihmiset ovat löytäneet tämän tuotteen. He ostavat niitä itse, Soikkeli kertoo.

– Puolustautuminenhan on sallittua. Jos sumuttaa vaikka hiuslakkaa jonkun silmiin, se ei ole rikos, jos sillä suojelee omaa terveyttään. 

Oulun aseen Mikko Soikkelin mukaan lupavapaat sumuttimet eivät ole aiemmin kuuluneet myymälän valikoimiin.

– Tämä ei ole meille mikään bisnes. Asiakkaat ovat sitä halunneet ja kysyneet. Kyllä voidaan sanoa, että ne ovat jonkin sortin trendi. Kyllä sitä kysyttiin sen verran, että päätettiin valikoimiin ottaa.

Myös Kempeleen Rautiasta vahvistetaan, että turvasumuttimille on kysyntää.

– Meille tuli joitakin tuotteita myyntiin muutama päivä sitten. Yleinen ilmapiiri on sellainen, että ajattelimme, että niille voisi olla markkinoita, sanoo myymäläpäällikkö Janne Pesälä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja