Raisa Räisästä etsitään Tampereen Hervantajärvellä – etsinnän syynä todistajan havainto katoamisyön jälkeisenä aamuna

1:00
Katso videolta, minkälaiselta alueelta Raisa Räsästä etsitään.

MTV Uutisten tietojen mukaan Suomenlahden merivartiosto on alkuviikon aikana tehnyt vesietsintää yli 21 vuotta sitten kadonneen Raisa Räisäsen löytämiseksi.

Etsintä Tampereen Hervantajärvellä aloitettiin maanantaina, ja ne tehdään keskusrikospoliisin virka-apupyynnöstä. Niiden taustalla on todistajan poliisille jo vuonna 2019 kertoma havainto, joka liittyy Räisäsen katoamisyön jälkeiseen aikaiseen aamuun Hervantajärvelle johtavalla tiellä.

Etsinnässä on ollut mukana neljä merivartioston sukeltajaa, joiden käytössä on kamerarobotti ja viistokaiku.

Kamerarobottia käytetään matalassa vedessä ja vaikeassa kohteessa. Robotti lähettää kamerakuvaa kumiveneessä olevaan monitoriin, ja se voi myös käydä poimimassa pohjasta esineitä kourallaan. Viistokaiku piirtää syvemmät vedet. Sukeltaja sukeltaa epäselvät kohteet, kuten ojansuut. Hervantajärven ranta on loiva, kolmisen metriä syvä.

– Lähinnä haetaan kaikkea sellaista, mitä vielä voisi olla saatavissa. Kenkiä, vaatteita, luita, pääkallo…, tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen kertoo MTV Uutisille.

Todistajan kertomuksen perusteella poliisi on merkannut etsinnän pääkohteeksi Hervantajärven rantakaistaleelta muutaman sadan metrin alueen, jota on käyty läpi.

Etsinnän tuloksista ei tiistain alkuiltaan mennessä ollut tietoa.

Tutkitaan murhana

16-vuotias koripalloilijatyttö Raisa Räisänen katosi lokakuisena iltana vuonna 1999 Tampereen keskustasta jäljettömiin. Sen jälkeen hänen kohtalostaan on esitetty erilaisia teorioita, ja poliisilla on ollut useita tutkintalinjoja, mutta niistä mikään ei ole johtanut läpimurtoon.

Tapaus on ollut rikoskomisario Tuomisen pöydällä jo vuodesta 2004. Räisäsen katoamista tutkittiin pitkään tappona, mutta kun tappo rikoksena vanheni 20 vuoden jälkeen, rikosnimikkeeksi vaihtui murha.

Keskusrikospoliisilla on ollut tutkinnassa kolme päälinjaa. Yksi on se, että Räisänen olisi joutunut vanhan amerikkalaistyyppisen auton kyytiin.

Koirat reagoivat Hervantajärvellä veteen

Hervantajärven etsinnät liittyvät juuri tuohon jenkkiautolinjaan ja havaintoihin, jotka tamperelainen koiraharrastaja kertoi poliisille marraskuussa 2019.

Poliisi oli tuolloin julkistanut kuvat Tampereen Hämeenkadun valvontakameroista 20 vuoden takaa. Poliisia kiinnostivat erityisesti kahden jenkkityyppisen auton liikkeet kaupungin keskustassa Räisäsen katoamispäivänä.

Kuvien julkistamisen jälkeen koiraharrastaja oli ottanut yhteyttä poliisiin ja kertonut olleensa koiriensa kanssa ulkona Räisäsen katoamisyötä seuranneena sunnuntaiaamuna viiden-kuuden maissa lokakuun 17. päivänä vuonna 1999.

Mies oli kertomansa mukaan liikkeellä kahden koiransa kanssa Hervantajärvelle vievällä Salmenkalliontiellä. Vastaan tuli jenkkimallinen auto, joka kiihdytti voimakkaasti seudulta pois, kun oli havainnut miehen ja koirat. Koirat olivat pian tämän jälkeen lähteneet vetämään rantaa kohti ja reagoineet veteen. Rantaviivalta ei kuitenkaan löytynyt mitään.

Toinen poliisin tutkintalinja eli niin sanottu taksilinja liittyy Räisäsen mahdolliseen taksikyytiin, joka olisi päättynyt katoamisyönä Multiojankadulle turkkilaistyyppisen miehen kanssa.

Kolmas eli naiskaksikon tutkintalinja puolestaan kytkeytyy havaintoihin, joiden mukaan kaksi naista käveli Tampereella Hämeenkadulta Armonkallion kaupunginosaan myöhään samana iltana, jona Räisänen katosi. Toinen näistä olisi ollut 16-vuotias Räisänen.

Poliisi ja merivartiosto tutkivat Hervantajärveä nyt ensimmäisen kerran Räisäsen katoamistapaukseen liittyen. Etsintä oli tarkoitus tehdä jo viime vuonna, mutta korona-aika asetti tähänkin omat haasteensa ja viivästytti etsintöjä.

Hervantajärven etsintä on jo kaikkiaan yhdestoista vesietsintä Raisa Räisäsen löytämiseksi. Aiemmin niitä on tehty erilaisilla pikkujärvillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja