Voiko tämä vihje oudosta autoilijasta johtaa Raisa Räisäsen katoamismysteerin ratkeamiseen? Janne kertoo erikoisesta kohtaamisesta metsätiellä – "Kuljettaja halusi selvästi piiloutua"

6:18
Katso video metsätieltä, missä Janne Viteli kohtasi oudosti käyttäytyneen autoilijan.

Raisa Räisäsen katoamisesta tuli lokakuussa kuluneeksi 20 vuotta. Keskusrikospoliisi antoi vuosipäivän tienoilla julkisuuteen kaksi ennen julkaisematonta kuvaa autoista, jotka saattavat liittyä Tampereella kadonneen koripalloilijatytön tapaukseen.

Kuvissa näkyy Tampereen Hämeenkadulla ajava auto. Kuvien perusteella kyseessä oleva auto saattaa olla amerikkalaista alkuperää.

Julkisuuteen annetut autokuvat saivat tamperelaisen Janne Vitelin kertomaan hänen mieleensä painuneesta erikoisesta kohtaamisesta autoilijan kanssa syrjäisellä metsätiellä Tampereen Hervannassa Raisa Räisäsen katoamisillan jälkeisenä aamuna.

Viteli näki etelähervantalaisessa metsässä poliisin etsimän auton kaltaisen kulkuvälineen varhain 17. lokakuuta 1999.

Suuri auto metsätiellä herätti ihmetystä

Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustasta myöhään lauantai-iltana 16. lokakuuta 1999.

Janne Viteli lähti seuraavana aamuna 17. lokakuuta kuuden aikaan kotoaan koirien kanssa päivän metsäretkelle. Viteli ajoi Hervannan valtaväylän päähän, mistä alkaa Salmenkalliontien kapea metsätie.

Viteli saapui Salmenkalliontien alkupäähän noin kello 6.15-6.30. Hän oli juuri parkkeerannut autonsa, kun hän näki suurikokoisen henkilöauton tulevan metsäistä tietä Hervannanjärven suunnasta.

– Nousin autosta ja ihmettelin ääntä, joka kuului järven suunnasta. Se oli hyvin voimakas auton ääni, Viteli kertoo.

Kuljettaja kiihdytti ohi

Samaan aikaan Viteli näki auton tulevan metsätietä ja pysähtyvän mutkaan.

– Auto pysähtyi näköetäisyydelle ja todennäköisesti kuljettaja näki sillä samalla hetkellä minut. Auto oli paikoillaan vajaat puoli minuuttia ja jatkoi sitten matkaa minua kohti.

Kun auto pääsi lähelle Viteliä, kuljettaja lähti kiihdyttämään voimakkaasti.

– Auto oli noin 20 metrin päässä minusta, kun se kiihdytti kovaa ja ajoi ohitseni. Kuljettajan käytös kieli siitä, niin kuin hänellä olisi ollut joku hätä.

– Kuljettaja halusi selvästi piiloutua. Hän peitteli kasvojaan ja oli hätää kärsivän näköinen, Viteli muistaa.

Autoilija kiihdytti kovaa vauhtia Ruskontien yli pysähtymättä kohti Hervannan keskustaa.

Vaaleahiuksinen mies

Kuljettajan piilotteluyrityksistä huolimatta Viteli ehti nähdä hänet. Tamperelaismies muistaa yhä, miltä mies näytti.

– Hän oli riskin oloinen, vaaleahiuksinen, skandinaavisen näköinen mies. Yllään hänellä oli farkkutakki ja punainen kauluspaita.

Viteli arvioi miehen olleen yli 30-vuotias.

– Sen takia kiinnitin häneen huomiota, kun hän piilotteli itseään.

Seurasi auton jälkiä metsätiellä

Erikoinen kohtaaminen ja autoilijan outo käytös jäi mietityttämään Viteliä niin paljon, että hän muutti suunnitelmiaan metsäretken suhteen.

Vitelin oli tarkoitus lähteä koiriensa kanssa metsäretkelle itään päin, mutta hän päättikin lähteä Hervantajärven suuntaan, mistä autoilija oli tullut.

– Ihmettelin mistä tällainen auto oli tullut ja miksi joku edes lähtee niin isolla autolla ajamaan sellaiselle pikkutielle.

Viteli seurasi auton jälkiä märällä metsätiellä ja päätyi koiriensa kanssa Salmenkalliontien päähän. Tien loppupää on yksityisaluetta, mihin vain kiinteistön omistajilla on oikeus ajaa, mutta auto oli tullut sieltä.

Auton jäljet johtivat tien päässä olevalle pienelle parkkipaikalle.

– Auto oli käännetty siellä ja se oli selvästi ollut hetken siinä paikoillaan, koska maassa oli renkaiden painaumat, Viteli kertoo.

Koira haukkui voimakkaasti järvelle

Vitelin koirat vetivät hajun perusteella parkkipaikalta Hervannanjärven rantaan.

Tuolloin viisivuotias bergamasco-rotuinen paimenkoira haistoi järvelle päin olevalle polulle.

– Koira sai ilmavainun ja juoksi polkua pitkin järven rantaan. Polulta koirat lähtivät järvelle päin maata haistellen. 

Viteli seurasi koiriaan rantaan, missä on kivikko ja pieni alue, josta pystyy vetämään veneen rantaan.

– Vanhempi koiristani meni lähelle vesirajaa ja alkoi haukkua todella kovaa järvelle päin. Ihmettelin mikä siellä oli, koska koira ei koskaan haukkunut sillä tavalla. Näin, että koira ilmaisee jotain järven suuntaan.

– Koiran ilmaisussa oli se outous, ettei se ollut koskaan aiemmin ilmaissut sillä tavalla. Haukkuminen järvelle oli voimakas, Viteli kuvailee.

Outo kohtaaminen ei ole unohtunut

Tämän jälkeen Viteli jatkoi metsäretkeään ja ihmetteli mielessään, mitä koirat olivat yrittäneet ilmaista ja mitä outo auto oli tehnyt syrjäisellä metsätiellä.

Viteli ei puhunut havainnostaan kenellekään, mutta se on pysynyt hänen mielessään 20 vuotta.

– Tämä tapaus on pysynyt mielessäni, koska se oli niin outo.

Tänä syksynä Viteli päätti puhua asiasta, kun keskusrikospoliisi antoi kuvat amerikkalaistyylisistä autoista julkisuuteen Raisa Räisäsen katoamistapaukseen liittyen.

Poliisi kiinnostui Vitelin havainnosta heti siitä kuultuaan. Viteli kertoi havainnostaan myös Aamulehdessä.

Järvi tutkitaan kaikuluotaimella

Viteli kutsuttiin heti poliisikuulusteluun ja hän kertoi näkemästään. Vitelin mukaan hänen metsässä näkemänsä auto oli iso, musta amerikkalaista alkuperää oleva auto, jossa oli tummennetut lasit.

Poliisi aikoo tutkia Viteliltä saamansa vihjeen.

– Kyllä tällaiset vihjeet tarkistetaan. Aiomme tarkistaa tuon vesistön joko talvella, kun järvi on kunnolla jäässä tai sitten keväällä, kun jäät ovat sulaneet. Järven pystyy kaikuluotaamaan ja kuvaamaan pienellä sukellusveneellä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen keskusrikospoliisista kertoo.

Räisäsen katoaminen on yksi Suomen tunnetuimmista ratkaisemattomista epäillyistä henkirikoksista. Poliisi tutkii tapausta murhana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja