Raikasta tunkkainen pyykkisi – näin eroon pahoista hajuista

Haiseeko vastapesty pyykkisi tai pyykinpesukoneesi pahalle ja tunkkaiselle? Älä heitä pahanhajuisia pyyhkeitäsi tai vaatteitasi pois, vaan raikasta ne seuraavien vinkkien avulla.

Paha haju pyykeissä johtuu useimmiten pyykkiin kertyneestä homeesta ja bakteereista. Estät parhaiten hajujen muodostumista kuivattamalla pyykit mahdollisimman nopeasti.

Älä pitkitä kuivattamista

Älä jätä puhdasta pyykkiäsi pesukoneeseen pesun jälkeen, äläkä ainakaan jätä pyykkejä koneeseen koko yön ajaksi. Lämpimässä ja pimeässä pyykkikoneessa bakteerit ja home kukoistavat.

Vältä kosteutta ja kuivaa hyvin

Älä koskaan laita kosteaa likapyykkiäsi likapyykkikoriin. Jos et pysty pesemään märkiä tai kosteita vaatteita välittömästi, anna niiden kuivua rauhassa ennen pesua.

Paksut pyyhkeet ja painavat vaatteet, kuten farkut, kuivuvat hitaasti. Ole varma, että paksummatkin vaatteet ovat kuivuneet kunnolla, ennen kuin pistät ne takaisin kaappiin. Kuivaustilassa pitäisi olla tarpeeksi tehokas ilmanvaihto, jotta pyykit kuivuvat nopeasti, ja pysyvät raikkaantuoksuisina.

Kuivata ulkona

Ripusta pyykkisi mieluiten ulkona olevalle pyykkinarulle, ja kuivata vaatteet auringossa. Näin voit estää homeen muodostumista.

Pidä kuitenkin huolta siitä, että kaikki ripustetut vaatteet ovat kuivuneet kunnolla ulkona, ja käytä tarpeen mukaan vaatteita vielä kuivausrummussa ennen kaappiin laittamista.

Käytä huuhteluaineita varoen

Vältä nestemäisten huuhteluaineiden käyttöä, sillä huuhteluaineen jämät kertyvät helposti koneeseen. Käytä viinietikkaa, jonka on sanottu olevan luonnon oma huuhteluaine. Jos peset täyden koneellisen pyykkiä, lisää viinietikkaa pesuveteen noin desin verran.

Jos käytät kaupasta ostettuja huuhteluaineita, laimenna huuhteluainetta veteen ennen kuin lisäät sen koneeseen. Muista myös, että huuhteluaineella pesty pyykki voi kuivua hitaammin.

Kokeile luonnollisia, myrkyttömiä puhdistusaineita

Kokeile liottaa haisevaa pyykkiäsi ennen pesua vähintään 15 minuuttia kuumassa vedessä. Laita kuumaa veteen myös jotakin seuraavista aineista: etikkaa (vajaa kaksi desilitraa), sitruunamehua (reilu desilitra), ruokasoodaa (vajaa kaksi desilitraa), tai laimennettua vetyperoksidia (kolme prosenttista, reilu desilitra).

Käytä joka kodin aineita – mutta varoen

Lisää hiukan vajaa kaksi desilitraa valkaisuainetta pesuveteen. Varmista, että valkaisuaine on hyvin sekoitettuna ja laimennettuna pesuvedessä, ennen kuin lisäät pyykin veteen. Älä käytä valkaisuaineen kanssa samaan aikaan mitään muita puhdistusaineita tavallista pyykinpesuainetta lukuunottamatta.

Toinen vaihtoehto on reilu desilitra ammoniakkia pyykin sekaan. Älä missään tapauksessa käytä pyykin puhdistuksessa samaan aikaan valkaisuainetta ja ammoniakkia, sillä nämä yhdessä synnyttävät vaarallisia kaasuja.

Testaa erilaisia puhdistusaineita ja pese kuumassa

Kokeile myös pyykinpesuainetta, joka on tarkoitettu erityisesti poistamaan kankaista hajuja. Pese vaatteet tavallista kuumemmassa vedessä poistaaksesi hajut. Varo kuitenkaan pesemistä liian kuumassa, jolloin vaate voi esimerkiksi kutistua.

Puhdista pesukone

Jotta pyykkisi pysyy vastaisuudessakin hyväntuoksuisena, pese huolellisesti myös pesukone. Pese tyhjällä koneella 90 asteen pesuohjelma pesuaineen kanssa vähintään kerran, pari vuodessa.

Voit käyttää pyykinpesukoneen puhdistukseen myös apteekista saatavaa sitruunahappoa. Laita happoa noin 100 grammaa pesuainelokeroon ja pese tyhjällä koneella ilman esipesua 90 asteen pesuohjelma. Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu pyykinpesuaineen kanssa 40-60 asteessa.

Kaupoista on saatavissa myös pyykin- tai astianpesukoneen puhdistusaineita. Tarkista, sopivatko aineet omaan koneeseesi.

Lähde: sheknows.com, martat.fi

Lue myös:

    Uusimmat