Mainos

Rahapajasta vietiin kymmeniätuhansia kolikkoja - varkautta ei huomattu

Helsingin rikospoliisi tutkii juttua, jossa Rahapajasta on anastettu parin vuoden aikana useita kymmeniätuhansia euroja. Kolikoita valmistavasta Rahapajasta on viety yhden ja kahden euron kolikoita ja rahat on levitetty edelleen. Esitutkinnan mukaan toiminta on jatkunut lähes kaksi vuotta.

- Juttu paljastui poliisin oman tutkinnan myötä. Rahapajassa ei ollut varkautta huomattu, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin huumepoliisista kertoo.

- Rahapajassa oltiin järkyttyneitä, kun viime perjantaina menimme sinne.

Poliisi on ottanut kiinni ja pidättänyt useita henkilöitä. Vangittuna todennäköisin syin on muun muassa Rahapaja Oy:n tuotantopäällikkö sekä kaksi naista. Poliisi tutkii juttua törkeänä varkautena ja useina törkeinä kätkemisrikoksina. Tuotantopäällikkö on 37-vuotias mies. Toinen naisista on venäläinen.

Tutkinnassa on myös rikoksesta epäiltyjen kokaiinin levitys ja käyttö.

Larkion mukaan juttu alkoi paljastua, kun muiden juttujen kotietsinnöissä törmättiin suuriin kolikkomääriin. Niitä oli yritetty myös vaihtaa erinäisissä paikoissa seteleiksi. Samaan aikaan poliisi törmäsi kokaiinijuttuihin.

Kolikot oli salakuljetettu Rahapajasta.

- Rahapajan turvallisuudessa oli puutteita, Larkio toteaa.

Poliisin mukaan kopla on toiminut itsenäisesti, eikä siinä ole viitteitä muuhun järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Yritys valvoo työntekijöitään

Rahapajalle varkaus tuli yllätyksenä. Toimitusjohtaja Paul Gustafsson kertoo kuulleensa asiasta poliisilta viime viikolla.

Gustafssonin mukaan henkilöstöä valvotaan Rahapajassa koko ajan.

- Ihmisistä tehdään taustaselvitykset. Sitten meillä valvotaan ja tehdään poistumistarkastuksia. Näissä ei ole ilmennyt mitään, mikä olisi meidän puoleltamme aiheuttanut tähän henkilöön kohdistuvia epäilyjä, toimitusjohtaja sanoo.

Työntekijöitä ei tutkita joka kerta kun he lähtevät töistä, vaan kyseessä on yllätystarkastus. Gustafsson vertaa poistumistarkastuksia lentokentän turvatarkastukseen.

- Henkilö menee sulkuportista läpi. Hänet tunnustellaan käsitutkalla, joka ilmaisee metallin. Ja mahdolliset mukana olevat tavarat ja esineet läpivalaistaan.

Toimitusjohtajan mukaan samanlainen tarkastus tehdään kaikille työntekijöille asemasta riippumatta. Hän ei osaa selittää,miten kolikot saatiin ulos Rahapajasta.

- On vaikea arvata tai kuvitella, miten tästä on päästy läpi.

Rahapaja on kiristänyt turvatoimiaan tällä viikolla. Kaikki tuotantolaitoksessa työskentelevät on tarkastettu päivittäin töistä lähtiessä.

- Tämä on meille todella vakavasti otettava asia. Liiketoimintamme on luottamustoimintaa, kun tehdään virallisia maksuvälineitä ympäri maailmaa. Kovin vakavaksi tämä vetää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.