Rahanarvoisia vinkkejä veroilmoituksen täyttämiseen

Esitäyttyjä veroilmoituksia tipahtelee näihin aikoihin postiluukuista. Kokosimme vinkkejä veroilmoituksen täyttämiseen Veronmaksajain keskusliiton lakiasiainjohtajan Vesa Korpelan avulla.

Tarkista:

Tietojen tarkistaminen on tärkeää esimerkiksi siksi, että kaikki verovähennyksiä ei ole automaattisesti merkitty. Ne on silloin merkittävä itse, jos aikoo vähennykset hyödyntää. Jos palautetusta veroilmoituksesta taas puuttuu esimerkiksi joitakin tuloja, katsotaan että verovelvollinen on salannut nämä tulot. Tämä voi johtaa veronkorotukseen tai vakavissa tapauksissa jopa sakkoihin tai vankeustuomioon.

Tulot:

Esitäytetystä veroilmoituksesta puuttuu tulopuolelta esimerkiksi vuokratuloja ja joitain myyntivoittoja.

Luovutusvoitot:

Jos on myynyt esimerkiksi osakkeita, arvopaperivälittäjä antaa yleensä verottajalle tiedot myynnistä ja ilmoittaa myös osakkeiden ostohinnan. Jos osakkeet on kuitenkin omistettu pidemmän aikaan, voi olla että tieto osakkeiden hankintamenosta on väärä. Hankintahinnaksi saattaa olla esitäytetyssä lomakkeessa merkitty esimerkiksi arvo ajankohtana, jolloin osakkeet siirrettiin edelliseltä välittäjältä nykyiselle.

Vähennykset:

Esitäytetystä veroilmoituksesta puuttuvat työmatkakulut ja yleensä kotitalousvähennys. Myös muita tulonhankkimisvähennyksiä puuttuu, esimerkiksi omien työkalujen käytöstä johtuvat vähennykset.

Lainojen korot:

Korkojen osalta on syytä olla tarkkana siitä, että ne ovat oikeassa kohdassa. Tämä on tärkeää esimerkiksi siksi, että asuntolainan korosta vähennyskelpoista vuonna 2012 on vain 85%. Esimerkiksi tulonhankkimislainan ja opintolainan korot ovat taas kokonaan vähennyskelpoisia. Esimerkiksi vuokralla olevaan asuntoon kohdistuva laina on tulonhankkimislainaa, jonka korkoja saa siis vähentää enemmän oman vakituisen asunnon lainan korkoja.

Omaisuus:

Omaisuus pitää myös ilmoittaa, mutta ei kaikkea, koska varallisuusveroa ei enää ole. Uusi asia on kiinteistöjen ilmoittaminen, johon on uusi lomake. Tämä liittyy kiinteistöverotukseen. Asunto-osakkeet ja muut arvopaperit on myös ilmoitettava. Tällä seurataan lähinnä sitä, onko kaikki tulot ilmoitettu.

Tositteet:

Tositteita ei liitetä mukaan, mutta ne on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden jälkeen.

Ilmoituksen palautus:

Esitäytetty veroilmoitus on palautettava korjattuna joko 7. tai 14. toukokuuta. Tietoja voi antaa myös verkossa. Lomaketta ei tarvitse palauttaa, jos mitään korjattavaa tai lisättävää ei ole.

(MTV3)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja