Räätälöityä koronarokotetta ei riitä kaikille

Helsingissä koronarokotuksiin on jonotettu useita tunteja 2:10
KATSO MYÖS: Helsingissä koronarokotuksiin on jonotettu useita tunteja

Suomi on hankkinut uusimpaan koronavarianttiin räätälöityä rokotetta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomi ei saanut hankittua uusimpaan varianttiin räätälöityä koronarokotetta kaikille ikääntyneille ja riskiryhmäläisille, joille THL sitä suosittaa sairastetusta taudista huolimatta.

– Emme ole pystyneet hankkimaan sitä kaikille, mutta toisaalta edellisessäkään rokotuskierroksessa kaikki eivät sitä hankkineet, kertoo ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksesta.

Leino lisää, että jos riskisairaudet on lievempiä ja on ollut useita tartuntoja, niin silloin rokotteen tarve on vähäisempi.

THL suosittelee yli 65-vuotiaille ja riskiryhmille uuteen varianttiin kehitettyä koronarokotetta riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan.

Aiemman rokotteen otti vain joka toinen siihen oikeutettu

Suomessa syksyn tehostekoronarokotusta suositellaan noin 1,8 miljoonalle, mutta uusinta XXB.1.5 -rokotetta on varattu 1,3 miljoonalle. 

– Olemme hankkineet miljoona rokotetta, mutta rokoteainetta säästävän tekniikan avulla saamme tästä 1,3 miljoonarokotetta, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynekin mukaan uusin XXB.1.5 -varianttiin kehitetty rokote on hieman parempi kuin aiempi, jota Suomessa on varastossa.

– Jos rokotusinto kasvaa niin voimme antaa rokotteet kaikille. Myös WHO on suositellut aiempaa rokotetta, jos uutta ei ole vielä saatavilla.

Sopimusten perusteella tässä kuussa Suomeen on tulossa myös toista, Novavaxin, XBB.1.5-rokotetta, joka riittää noin 200 000 henkilön rokottamiseen erityisesti niiden, jotka eivät voi, tai halua ottaa mRNA-rokotetta.

Edellisen tehosterokotteen otti vain puolet heistä, joille rokotetta suositeltiin.

THL:n mukaan influenssarokote on sen sijaan varattu kaikille riskiryhmäläisille ja ikääntyneille.

Lue myös:

    Uusimmat