Koronatestien myyntiin piikki

Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan ja toinen ei saa oireita lainkaan? THL:n tutkimuspäällikkö vastaa 0:56
Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan ja toinen ei saa oireita lainkaan? THL:n tutkimuspäällikkö vastaa.

Koronatilanteen pahenemisesta on uutisoitu jälleen viime aikoina. Samalla kasvuun on lähtenyt myös kotitestien myynti.

Koronaviruksen kotitestien menekki on kasvussa, kerrotaan MTV Uutisille S-ryhmästä, Keskolta ja Yliopiston apteekista.

– Viime viikkojen aikana on nähtävissä uusi myyntipiikki, kertoo S-ryhmän markettien myyntipäällikkö Venla Kuoppamäki.

Keskolta kerrotaan myynnin lähteneen hienoiseen kasvuun jo elokuussa. Kuluvan viikon odotetaan olevan myynniltään kymmenkertainen elokuun alun alun viikkoihin verrattuna.

– Myyntimäärät jatkavat edelleen kasvua ja menekin odotetaan kiihtyvän loppuvuotta kohti mentäessä, kertoo K-ryhmän myyntijohtaja Tuuli Luoma.

Myös apteekkiketju Yliopiston apteekissa koronatestien kysyntä on kasvussa.

– Koronatestien kysyntä on lähtenyt kasvuun lokakuusta alkaen flunssakauden alettuaOlemme varautuneet kysynnän kasvuun ja testien saatavuus apteekeissamme on hyvä, sanoo Yliopiston apteekin farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas.

Kysynnän kasvusta huolimatta korontestejä on hyvin saatavilla. Myyntipiikkiin on niin S-ryhmässä, Keskolla kuin YA:ssa varauduttu, eikä niiden saatavuudessa ole ilmennyt ongelmia.

– Koronatestit eivät ole loppumassa, S-ryhmästä vakuutetaan.

Viime vuosi suosituin

Vaikka kotitestien kysyntä on jälleen syksyn tultua nousussa, on myyntitahti aivan toista luokkaa kuin aiempina vuosina.

Esimerkiksi S-ryhmältä kerrotaan, että vuoden 2022 myyntiin verrattuna kuluvan vuoden myynti on jäämässä moninkertaista pienemmäksi.

Keskolta kerrotaan myynnin lähteneen erittäin voimakkaaseen kasvuun joulukuussa 2021 ja koko korona-ajan suurimmat myyntipiikit ajoittuvat joulukuulle 2021 ja tammikuulle 2022. Kuluva vuosi on ollut myynnin osalta hiljainen.

Yliopiston apteekista kerrotaan koronatestien kysynnässä olleen erittäin voimakas piikki vuodenvaihteen 20212022 ympärillä. Muutoin myynnin kerrotaan olleen tasaista.

Koronatestien suosiossa on näkynyt Keskon tilastoissa tänä vuonna hienoista eroa alueittain. Tammi–huhtikuussa kokonaismyynnissä oli korostumaa Lapissa, kun taas esimerkiksi syys-lokakuussa myynti korostui erityisesti Uudellamaalla.

Lue myös:

    Uusimmat