Suomessa uusi korona-aalto – asiantuntija: Nämä ihmiset suurimmassa vaarassa

Korona leviää taas nopeasti – kuinka paha tilanne on nyt? 12:20
Kenen kannattaa tässä tilanteessa hakea rokotus ja onko koronatilanteessa alueellisia eroja? Katso koko ylilääkäri Tuija Leinon haastattelu yllä olevalta videolta.

Koronatartunnat ovat selvästi nousussa, kertoo THL:n jätevesiseuranta. Samaan aikaan koronan uuden aallon kanssa odotetaan myös influenssa- ja rs-virusepidemioiden alkua. Kuinka paha tautisuma on odotettavissa tälle talvelle?

Suomessa on käynnissä uusi koronatartuntojen aalto, kertoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino

– Tällä hetkellä sairaalahoidossa on se noin parisataa potilasta koronan takia, tosiaan ihan selvä korona-aalto on nyt meneillään. 

Erityisesti ylilääkäri Leino on huolestunut ikäihmisistä, joiden kohdalle virus ei ole vielä vuosien saatossa sattunut. 

– Meillä on vielä aika paljon vanhuksia, jotka eivät ole kohdanneet koronavirusta kertaakaan. Vaikka rokotuksilla saadaan paljon suojaa, niin kyllä se hybridi-immuniteetti olisi vielä vähän tehokkaampi. Jos on kohdannut kerran viruksen ja sitten saanut rokotteita, niin silloin on vähän paremmassa suojassa. 

– Valitettavasti siellä hyvin vanhoissa ja huonokuntoisissa tulee kuolemia tänäkin vuonna, kun se on ensimmäinen viruskohtaaminen heille, Leino sanoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Ylilääkärin mukaan koronavirusta on kuitenkin yhä paljon liikkeellä erityisesti nuoremmissa ikäluokissa, mutta taudit jäävät heillä usein lieviksi. 75 prosenttia THL:n rekistereihin päätyvistä tartunnoista todetaankin yli 70-vuotiailla. 

– Vaikka tulee ilmi vain se vanhusten tautitaakka, niin toki virus kulkee vielä paljon paremmin meillä nuoremmilla, työssäolevilla ja kouluissa. Jätevesiseurannassa koronavirus on noussut neljä viikkoa aika lailla koko ajan. 

– Ikääntyneiden ja riskiryhmäläisten kohdalla tämä on edelleen vakava tauti, Leino sanoo. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Influenssa ja rs-virus voivat piinata pian

Koronaviruksen uuden aallon kanssa samanaikaisesti voi esiintyä myös influenssaa ja rs-virusta. Näiden tautien pahimmat kaudet eivät kuitenkaan ole vielä alkaneet, eikä tästä vuodesta odoteta kummankaan taudin kohdalla kovinkaan pahaa vuotta – toisin kuin viime vuonna.  

– Meillä ei ole nyt sellaista immuniteettivajetta kuin meillä oli silloin vuonna 2022, kun olimme olleet pari vuotta hiljakseen eikä influenssa ollut kiertänyt. Immuniteetti väestössä oli vähentynyt ja silloin selvästi odotettiin isompaa aaltoa, nyt influenssassa odotetaan tavanomaista aaltoa. 

– Rs-viruksessa samoin, sekin oli jättänyt kiertämättä. Se tulee muutenkin vahvana oikeastaan vain joka toinen vuosi, joten emme me odota siitäkään mitenkään epänormaalin isoa, Leino sanoo. 

Leinon mukaan nykyinen korona-aalto voi hyvinkin lähteä laskuun ennen kuin esimerkiksi influenssakausi alkaa nousta kunnolla. 

Kenen kannattaa tässä tilanteessa hakea rokotus ja onko koronatilanteessa alueellisia eroja? Katso koko ylilääkäri Tuija Leinon haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat