Pysytkö yhdessä kumppanisi kanssa "lasten vuoksi"? Eronnut nainen muistuttaa: "Kuin antaisi lapsille elinkautisen rikoksesta, jota he eivät tehneet"

3:05

Pysytkö yhdessä kumppanisi kanssa "lasten vuoksi"? Se on typerää, uskoo Tiara Fowler.

Saako lasten kuullen riidellä? Vuoden 2016 haastattelussa asiaan ottaa kantaa lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen.

Kun Tiara Fowler erosi, hän pystyi ajattelemaan vain hääpäiväänsä. Suuret, kalliit juhlat tuntuivat nyt turhilta.

Fowler oli häpeissään, koska lyhyt liitto oli päättymässä.

"Lapseni ovat syy, jonka vuoksi lähdin"

Fowler oli rakastanut miestään siitä saakka, kun he olivat teini-ikäisiä. He kävivät terapiassa ja neuvonnassa, mutta mikään ei voinut korjata heidän ongelmiaan.

Eroa pohtiessaan Fowler huolehti ystäviensä ja jopa sosiaalisen median mielipiteestä – mutta ei lastensa.

– Tuntuu melko pinnalliselta, vai mitä? Entä nuo arvokkaat lapsoset, joita minulla oli? Eikö heidän olemassaolonsa painanut raskaana harteillani, kun yritin päättää, pitäisikö minun pysyä liitossani vai lähteä, Fowler kuvailee Scary Mommy -sivustolla.

– Lapseni ovat syy, jonka vuoksi lähdin.

"Kuvittele, että elät asunnossa, jossa kaikki televisiot ovat täysillä koko ajan..."

Loppuvaiheessa Fowlerin liitto oli hyvin riitaisa.

– Kuvittele, että elät asunnossa, jossa kaikki televisiot ovat täysillä koko ajan. Kaaos. Kuvittele, että olet 1- ja 2-vuotias lapsi, joka elää tuossa kaaoksessa.

Fowlerin vanhempi lapsi oli jo oppinut selviytymismekanismeja riitojen varalle. Hän meni pikkuveljensä huoneeseen ja peitteli veljensä kaikilla peitoilla, jotka löysi. Lapsi myös nukkui isänsä ja äitinsä välissä pitääkseen nämä erossa toisistaan, ja painoi kämmenensä vanhempansa suulle, jos tämän äänen taso nousi.

– Joidenkin riitojemme jälkeen itkin hysteerisesti, ja lapseni tepasteli luokseni ja piteli minua: "Äiti kiltti, älä itke". Ja jos se ei ole tarpeeksi surullista, kun minä ja ex-mieheni seisoimme nenät vastakkain huutamassa ja rääkymässä toisillemme samalla, kun korvistamme nousee savua, 2-vuotias poikani astui väliimme erottaakseen meidät, Fowler kuvaa.

– Miltä tuntui lukea tuo? Usko pois, ei niin kamalalta kuin minusta tuntuu kirjoittaa siitä. Olimme kamalia. Avioliittoomme jääminen olisi ollut sama, kuin antaisi lapsille elinkautisen rikoksesta, jota he eivät tehneet.

"Tiedätkö, miten kamalaa on olla äiti lapselle, joka ei koe oloaan turvalliseksi kanssasi?"

Pari erosi vuonna 2016. Fowlerin pojan ahdistusoireet alkoivat helpottaa vasta noin vuoden kuluttua tästä.

– Jos aikuinen nosti äänenvoimakkuuttaan mistä tahansa syystä, vaikkapa laulaakseen "paljon onnea vaan" tai katsoessaan jalkapallo-ottelua, poika hypähti, koska hänen hermonsa olivat riekaleina, Fowler kuvaa.

Lapsi myös itki ollessaan kahden Fowlerin kanssa. Poikaa rauhoitti ainoastaan mummon läsnäolo; mummo oli hakenut hänet luokseen myös Fowlerin avioliiton pahojen riitojen aikana.

– Tiedätkö, miten kamalaa on olla äiti lapselle, joka ei koe oloaan turvalliseksi kanssasi? Ja miksi pojan olisi pitänyt tuntea? En suojellut häntä. Annoin hänen elää stressaavassa ja myrkyllisessä ympäristössä ylpeyteni takia, ja koska minun "kuului" jäädä avioliittooni, Fowler sanoo.

– Petin lapseni yrittäessäni pelastaa avioliittoni.

"Lapset ansaitsevat enemmän kuin tekorakkautta"

Fowler on kohdannut muitakin saman kokeneita.

– Kuulen sitä paljon. "No, meillä on lapsia." Tai "aion saada tämän toimimaan lasten takia". Vaikka nuo liitot eivät olisi yhtä räjähdysherkkiä kuin omani, se on silti hevonkukkua. Lapset ansaitsevat enemmän kuin tekorakkautta ja onnettoman talouden. Et tee heille palvelusta pysyessäsi avioliitossa, joka on onneton.

Fowler kehottaa vanhempia pohtimaan, mitä nämä toivoisivat omien lastensa avioliitoilta.

– Kerron, mitä itse haluan. Haluan pojilleni puolisot, jotka katsovat heitä joka päivä ja tuntevat, miten onnellisia ovatkaan saadessaan olla heidän kanssaan. Haluan heidän olevan niin rakastuneita puolisoihinsa ja lapsiinsa, että he menevät vaikka maailman ääriin elättääkseen heitä ja tarjotakseen heille hyvän elämän.

Fowlerin mukaan liiton eteen tulee tehdä töitä ja sen puolesta pitää taistella. On kuitenkin aika ottaa askel taakse ja todella pohtia asioita, jos epäterve avioliitto alkaa vaikuttaa lapsiin.

– Avioliitto oli sinun päätöksesi, ei heidän, Fowler muistuttaa.

– On itsekästä ja vastuutonta pysyä sotatantereella, joka vaikuttaa negatiivisesti lapsiisi. Kuulostaa tuo tylyltä? Hyvä.

"Teet itsellesi ja lapsillesi karhunpalveluksen"

Perheen tilanne on nyt parantunut, ja Fowlerin lapset luottavat taas häneen. Hän haluaakin nyt antaa lapsille elämän, jonka nämä ansaitsevat: täytetyt perustarpeet, terveet suhteet ja onnelliset vanhemmat.

– Ei ole uskontoa, ei mitään määrää ylpeyttä, ei Facebook-tutun mielipidettä, joka olisi sen arvoinen, että satutat lapsiasi, Fowler sanoo.

– Jos katsot liitossasi ympärillesi etkä näe kunnioitusta, rakkautta ja onnellisia lapsia, teet itsellesi ja lapsillesi karhunpalveluksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja