Pyörätuolia käyttänyt mies ei voinut osallistua Turun Sanomien järjestämään kirjaklubiin – syyttäjä vaatii päätoimittajalle sakkorangaistusta syrjinnästä

Esteettömyys on edelleen unelma 8:03
Esteettömyyden kehittämisessä Suomessa on vielä parantamisen varaa. Näin aiheesta keskusteltiin vuonan 2019.

Pyörätuolissa ollut mies joutui syyttäjän mukaan syrjityksi, kun tämä ei voinut tilan esteellisyyden takia osallistua Turussa järjestettyyn kirjaklubiin. Syyttäjän mukaan järjestäjä asetti miehen muiden osallistujien kanssa eriarvoiseen asemaan vammaisuuden perusteella.

Kyse oli Turun Sanomien helmi-toukokuussa 2018 järjestämistä haastattelu- ja keskustelutilaisuuksista. Tapahtumat järjestettiin ravintolassa, jonka sisäänkäynnissä oli portaat. Syyttäjä vaatii kirjaklubin järjestämisestä vastanneelle Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainiolle sakkorangaistusta syrjinnästä.

Syyttäjä pitää syrjintää tahallisena. Vainio oli syyttäjän mukaan ennen tapahtumia tullut tietoiseksi tilanteesta, mutta ei ollut ryhtynyt riittäviin toimiin, jotta tilaisuus olisi esteetön. Syytteen mukaan pyörätuolissa ollut mies oli aiemmin joutunut jäämään pois samassa tilassa järjestetystä tapahtumasta tilan esteellisyyden takia.

STT ei ole saanut Vainion kirjallista vastausta, josta selviäisi, miten hän vastaa syytteeseen. Asian käsittely alkoi torstaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Lautakunta: Kulttuurielämään osallistuminen kuuluu myös vammaiselle

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi maaliskuussa 2019, että Turun Sanomat syrji miestä. Lehdellä oli lautakunnan mukaan tilaisuus muuttaa menettelyään, mutta se ei sitä tehnyt. Lautakunta totesi, että avoimeen yhteiskunnalliseen kulttuurielämään osallistuminen kuuluu myös vammaiselle.

Klubia alettiin sittemmin järjestää esteettömissä tiloissa Turun kaupunginteatterissa.

Päätoimittaja Vainio sanoi lautakunnan päätöksen tiimoilta STT:lle, että Turun Sanomat suhtautuu asiaan vakavasti.

– Emme ole ymmärtäneet tilannetta. Kun tilanne tuli siellä vastaan, uskoimme että olisimme ottaneet asian huomioon. Olemme siirtäneet tilaisuudet Turun kaupunginteatteriin, joka on esteetön. Kun vaihdoimme tilan, selvitimme toki etukäteen esteettömyyskysymykset, Vainio sanoi STT:lle maaliskuussa 2019.

Mediayhtiön lautakunnalle toimittaman vastauksen mukaan tilojen esteellisyys ei tullut esille, kun tilaisuuksista sovittiin syksyllä 2017. Yhtiö myös sanoo olleensa ravintolaan yhteydessä heti, kun lautakunnalle tehtiin ensimmäinen valitus tammikuussa 2018.

Lue myös:

    Uusimmat