Mainos

Pyhiinvaeltajat juhlivat Irakin Kerbalassa

Irakin turvallisuusjoukot olivat kiristäneet turvatoimia eri puolilla Etelä-Irakia pyhiinvaeltajien suojelemiseksi.

Kaksi ja puoli miljoonaa pyhiinvaeltajaa on kokoontunut Irakissa pyhään Kerbalan kaupunkiin shiiamuslimien ashura-juhlan huipentumaan. Turvatoimet oli kiristetty kaupungissa äärimmilleen pommi-iskujen ja muiden väkivaltaisuuksien pelossa.

Juhla sujui Kerbalassa ilman välikohtauksia, mutta Bagdadin pohjoispuolella raketti surmasi seitsemän juhlasta palaamassa ollutta shiiapyhiinvaeltajaa. Kirkukissa pommi tappoi kaksi juhlijaa.

Shiialaislahkoon kuuluneet aseistautuneet miehet hyökkäsivät eilen poliiseja ja pyhiinvaeltajia vastaan kahdessa Etelä-Irakin kaupungissa. Noin 70 ihmistä sai surmansa ja yli tuhat haavoittui tulitaisteluissa Basran ja Nassirijan kaupungeissa.

Kaupungeista kuului myös hajanaista tulitusta. Turvallisuusjoukot saivat kuitenkin Nassirijassa vallattua takaisin moskeijan, jonne lahkolaiset olivat linnoittautuneet.

Taivaan sotilaat -nimisen lahkon kannattajat pyrkivät nopeuttamaan imaami Mahdin paluuta tuomaan maailmaan oikeudenmukaisuutta. Sama lahko taisteli Irakin ja Yhdysvaltain joukkoja vastaan vuosi sitten Najafin lähellä.

Verisiä rituaaleja

Irakin turvallisuusjoukot olivat kiristäneet turvatoimia eri puolilla Etelä-Irakia pyhiinvaeltajien suojelemiseksi. Kerbalassa juhlijoiden turvallisuutta valvoi 25000 irakilaispoliisia ja sotilasta, ja kaupungin yllä partioivat helikopterit.

Monet pyhiinvaeltajat tarkastettiin kymmenenkin kertaa ennen kuin he pääsivät vanhassa kaupungissa sijaitseviin pyhiin moskeijoihin.

Ashura-juhlassa muistellaan profeetta Muhammadin tyttärenpoikaa imaami Husainia, joka kuoli vuonna 680. Pyhiinvaeltajien joukossa oli satoja valkoisiin pukeutuneita miehiä, jotka löivät itseään miekalla päähän surren imaamin kuolemaa. Veri valui heidän valkoisia viittojaan pitkin. Toiset hakkasivat itseään rintoihin rumpujen ja messuamisen tahtiin.

Bagdadin läheltä kotoisin oleva 35-vuotias Ali Hamid kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että juhlaan liittyvät rituaalit oli saatu vietyä Kerbalassa läpi ilman välikohtauksia.

-Vielä tyytyväisempi olen siitä, että täällä näkyy ihmisiä eri puolilta maailmaa viettämässä juhlaa. Se osoittaa, että Irakista on tulossa rauhallinen maa, Ali Hamid jatkoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.