Puutarhurin kylvökalenteri: Haluatko maukkaamman ja runsaamman sadon? Kokeile kumppanuuskasveja

Kesäkeittiön parhaat herkut syntyvät omalla pihalla tai parvekkeella. Valitse kasvit kumppanuuskasvien perusteella, niin saat mehukkaan ja tuottoisan sadon!

Siemenet on laitettava itämään jo maaliskuussa, mikäli mielii saamaan kesäherkkuja ruokapöytään, mutta vielä ei ole liian myöhäistä – myöhäinen innostuja voi täyttää kasvimaan myös valmiiksi ostetuilla taimilla. 

Vaikka pihaa ei olisi, kesäpuutarhan voi toteuttaa myös parvekkeelle ja se on myös laiskan puutarhurin paras keino herkkupöytään: helpoimmillaan perunat ja tomaatit voi kasvattaa ruukuissa, yrtit ja mansikat sopivat kaunistukseksi amppeleihin kukkien sijaan. 

Kylvökalenteri

Kumppanuuskasveilla saat herkkusi kukoistamaan

Ennen lannoitteita tai kasvimyrkkyjä talonpojat ja viljelijät käyttivät muiden kasvien tehoa saadakseen haluamiaan vaikutuksia – niiden avulla voidaan saada tuottoisampi sato ja estää tuholaisten ja tautien pesiytyminen kasveihin. 

Kuten ihmiset, myös kasvit kukoistavat hyvässä seurassa – porkkana tykkää herneistä ja pinaatista, tomaatti viihtyy sipulin ja retiisin kanssa. Kumpppanuuskasvien avulla kasvit menestyvät paremmin ja myös niiden maku on maukkaampi oikean vieruskaverin kanssa kasvatettuna. 

Kumppanuuskasvien avulla sato on maukkaampi ja runsaampi.

Kasvien avulla voit torjua myös tuhohyönteisiä, jotta ruokasi saa kasvaa rauhassa: esimerkiksi iisoppi ja krassi tepsivät etanoihin, valkosipuli auttaa taistelussa bakteeri- ja sienitauteja vastaan. 

Jotkut kasvit ovat luonnostaan myrkkyä tuholaisille: Hyötykasviyhdistys vinkkaa kasvattamaan samettikukkaa kasvimaalla, sillä sen juuristo on erittäin rikkipitoista ainetta, joten se vaikuttaa myrkyn tavoin mikro-organismeihin ja nematodeihin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja