Mainos

Puutarhamatkalle Lontooseen

Lähde puutarhamatkalle Englantiin. Tässä ovat viherpeukalon must-kohteet Lontoossa!

Puutarhakierroksella Lontoossa shoppaillaan kukkamarkkinoilla, kävellään puiden latvojen tasolla ja perehdytään puutarhanhoidon historiaan.

Britit tunnetaan rakkaudestaan puutarhanhoitoon. Englannissa vierailevan viherpeukalon ei tarvitse matkustaa pääkaupunkia pidemmälle, sillä Lontoo tarjoaa yllin kyllin nähtävää puutarhanhoidosta kiinnostuneelle.

Kukkamarkkinoille Columbia Roadille

Viherpeukalon sunnuntaiaamu alkaa Columbia Roadilta, jossa järjestetään viehättävät kukkamarkkinat. 1860-luvulta saakka kauppapaikkana toimineen kadun kojuista löytyy kaikki puutarhanhoitoon liittyvä puutarhapatsaista banaanipuihin ja kukkapurkeista gerberoihin.

Katua reunustaa lisäksi yli kuusikymmentä kauppaa ja kahvilaa. Hurmaava vanhanajan karkkikauppa Suck and Chew myy tikkunekkuja, kolaruutuja ja käsintehtyjä tryffeleitä. Ben Southgate on puolestaan vanhojen huonekalujen aarreaitta. Aamupalaksi maistuu Columbia Cafen perinteinen baageli.

Markkinat ovat käynnissä sunnuntaisin aamukahdeksasta noin kolmeen saakka iltapäivällä. Liikkeet ovat avoinna myös viikolla.

Xstrata Treetop Walkway vie kävelylle puiden latvoihin

UNESCO:n maailmanlistattu Kew Gardens on yksi maailman kiinnostavimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Lordi Capel perusti Kew’n puutarhat jo 1700-luvulla. 50-metrinen kiinalainen pagoda-torni on vuodelta 1761; palmutalo suupuhalletusta lasista rakennettiin vuonna 1844. 120 hehtaarin alueelta löytyy myös japanilainen puutarha ja maailman suurin kompostikasa.

Vuonna 2008 avattu Xstrata Treetop Walkway vie vierailijan päiväkävelylle puiden latvojen tasalle. 18 metrin korkeudessa kulkevalta, 200 metriä pitkältä kävelytieltä on hyvät näköalat yli puiston. Horisontissa siintää Lontoon keskusta.

10 mailin päässä Lontoon keskustasta sijaitsevaan puutarhaan pääsee kätevästi metrolla (Kew Gardens Station) tai bussilla (linjat 65, 391). Puutarhat ovat avoinna klo 9 - 17 päivittäin. Sisäänpääsy alueelle maksaa 13,50 puntaa.

Historian lehtien havinaa puutarhamuseossa

Maailman ensimmäinen puutarhamuseo löytyy Thames-joen rannalta. St. Mary-At-Lambethin kirkon entisissä tiloissa toimiva Garden Museum esittelee brittiläisen puutarhanhoidon historiaa yli 9 000 esineen avulla. Mukana on esimerkiksi löytöretkeilijöiden kasvinkeräysvälineitä ja viktoriaanisia puutarhanhoitovälineitä.

Puutarhamuseossa kun ollaan, ympäröi näyttelytiloja tietenkin puutarha: 1700-luvun tyylinen muotopuutarha ja villipuutarha, jossa sijaitsee Tradescantin kuuluisan kasvitieteilijäsuvun hauta.

Lambeth Palace Roadilla, Waterloon aseman lähellä sijaitseva museo on päivittäin avoinna 10.30 - 17. Museossa on myös puutarhakirjoja ja -välineitä myyvä kauppa ja kasvisruokaa tarjoileva kahvila.

Puutarhatrendit selville Chelseassa

Maailman kuuluisimpiin lukeutuvassa Chelsea Flower Show -kukkanäyttelyistä alan ammattilaiset kilpailevat upeilla näyttelypuutarhaosastoilla, joista palkitaan vuosittain paras. Täällä selviää, mikä on suurinta huutoa puutarha-alalla.

Vuosittain toukokuussa järjestettävään näyttelyyn osallistuu noin sata näytteilleasettajaa. Vieraita käy 160 000. Portilla ei ole lipunmyyntiä, vaan 14 - 45 punnan hintaiset liput pitää varata verkosta etukäteen.

Samalta suunnalta löytyy myös käymisen arvoinen Chelsea Physic Garden, yksi maailman vanhimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Apteekkarien yhdistyksen 1600-luvulla perustamassa puutarhassa kasvaa lääketieteelliseen käyttöön soveltuvia kasveja kaikkialta maailmasta.

Chelsea Physic Garden löytyy Thamesin rannalta, Royal Hospital Roadilta (sisäänkäynti Swan Walkilta). Lähin metropysäkki on Sloane Square. Puutarha on avoinna yleisölle toukokuusta lokakuuhun sunnuntaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 12 - 17, sisäänpääsymaksu on 9 puntaa.

Kensingtonin palatsin tiluksilla

Kensingtonin palatsi on ollut kuninkaallinen asunto 1600-luvulta lähtien. Niin prinsessa Margaretin kuin Dianankin kotina toiminut palatsi on nykyään Gloucesterin Herttuaparin, Kentin herttuaparin ja prinssi Harryn koti. Palatsia ympäröivä puisto oli alun perin yksityisaluetta. Nykyään sekä puutarha että palatsi ovat avoinna yleisölle.

Kensingtonin italialaisessa puutarhassa on neljä suihkulähdettä ja klassisia patsaita. Hollantilaistyylisessä porrastetussa puutarhassa istutukset vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Puistosta löytyvän Peter Pan-patsaan lahjoitti tarinan isä J.M. Barrie. Leikkipuistokin muistuttaa Mikä-Mikä-Maata.

Kensingtonin palatsia ja puistoa uudistetaan parhaillaan, mutta molemmat ovat auki päivittäin klo 10 - 18. Lähin metropysäkki on Queensway (central line).

Iltapäiväteetä, kiinalaisia herkkuja ja pubi-iltoja

Lontoon puutarhoissa kelpaa myös herkutella. Ensinnäkin kierroksen varrelle osuu monta oivaa piknik-paikkaa. Kensingtonin palatsin Orangery -ravintolassa voi nauttia perinteistä englantilaista iltapäiväteetä skonsseineen ja kurkkuleipineen. Ruusujen ystävä suuntaa Regent’s Parkiin, jonka kahvila on aivan ruusutarhan naapurissa.

Kaupungin parhaisiin kiinalaisiin ravintoloihin lukeutuva Min Jiang Kensingtonissa on tyylikäs valinta illallispaikaksi. 10. kerroksessa sijaitsevasta ruokailusalista on upeat näköalat yli puutarhan ja koko Lontoon.

Englantilaiseen pubikulttuuriin sopii puolestaan tutustua vaikkapa "Jolly Gardeners" –pubeissa (suom. hilpeät puutarhurit), joita löytyy Lontoon alueelta peräti seitsemän. Puutarhamuseon lähellä sijaitseva Jolly Gardeners on saksalainen gastropubi. Kew Gardensin Jolly Gardeners taas on perinteinen brittipubi, joka on toiminut samalla paikalla Watney’n panimon naapurissa 1700-luvun alusta lähtien.

Lisätietoa:

www.colombiaroad.info
www.museumgardenhistory.org
www.kew.org
www.rhs.org.uk
www.hrp.org.uk

Teksti: Sari Peltonen/Mediafocus

Kuvat: Visit London Images, RBG Kew, Jon Onech/RHS, Historic Royal Palaces

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.