Puutarhahenkeä sisustukseen!

Vihreä puutarha levittäytyy myös sisätiloihin. Kesän uusissa sisustustuotteissa kasvavat porkkanat ja kukkivat kedon kukat. Puutarhatöitä helpottavat kooltaan pienet, mutta ominaisuuksiltaan suuret uutuusvälineet. Sisusta koko koti vihertämään!

Jos viherpeukalosi on vielä tai ikuisesti kohmeessa, voit silti nauttia tuoreista porkkanoista vaivatta, myös sisätiloissa. Maija Isolan Marimekolle vuonna 1957 suunnittelema porkkanakuosinen Ryytimaa-kangas on jälleen tuotannossa: kankaan lisäksi kuosista on saatavilla myös kastelukannu, kukkaruukku ja puutarhurin taukoja piristävä kahvimuki. Myös Isolan Bambu-kangasta on jälleen saatavilla.

Aitojen kasvien lisäksi kesä kukkii Marimekon Primavera-kuosisissa essuissa, patakintaissa ja -lapuissa Iittalan astioita unohtamatta. Saman sarjan pussilakanat tuutivat kauniisiin uniin ja luovat kesäistä puutarhatunnelmaa myös makuuhuoneeseen.

Kauniit ja kestävät ruukut

Kesän kukat ja yrtit viihtyvät uusissa ruukuissa ja amppeleissa niin sisällä kuin ulkona. Ikean veikeät Maskot-ruukut ja -laatikot ovat värikästä muovia, samaan sarjaan kuuluvat myös ruukunkoristetikut. Uusissa Reveln-päällysruukuissa on yhdistetty terästä, pajua ja meriruohoa. Askerön-ruukku on valmistettu massiiviakaasiasta ja teräksestä. Ruukut pysyvät seinällä tai aidalla esimerkiksi Odla-ruukunpidikkeiden avulla.

Ruutu-Gardenin ikkuna- ja seinäritilät, nelijalat, köynnöstuet ja uudet amppelit sekä metalliruukut ovat kotimaisia. Valikoima mahdollistaa vihersisustuksen niin sisällä kuin puutarhassa. Päivi Virtanen-Gillin suunnitteleman tuotesarjan kukkaruukut ja alusvadit ovat kuumasinkittyjä ja pulverimaalattuja, kestäviä ja vuotamattomia. Amppelit ovat pulverimaalattuja, joten ne kestävät hyvin ulkonakin.

– Metalli on siitä mukava materiaali, että siitä voi tehdä hyvin monenlaisia tuotteita, ja vaikka niistä tehdäänkin kestäviä, ne näyttävät keveiltä ja ilmavilta, Virtanen-Gill kertoo.

Ruukut ja alusvadit valmistetaan syvävetämällä teräslevystä, mikä tekee niistä saumattomia. Ruukut myös sinkitään ja maalataan pulverimaalilla, joten ne eivät ruostu pitkään aikaan.

– Metalliruukuissa on myös se hyvä puoli, että vaikka ne putoaisivat lattialle, ne eivät mene rikki.

Ikkunalaudattomankin keittiön saa kukkimaan Ruutu-Gardenin ikkunaritilällä, johon kukkaruukut saa kiinnitettyä helposti siirreltävillä koukkutelineillä. Tarvittaessa ikkunaritilä toimii myös näkösuojana salusiinin tapaan.

Kesän uutuuksiin kuuluu ruukkujen ohella paljon toivottu porrashylly, johon kukat saa istutettua eri tasoihin. Virtanen-Gillin mielestä hyvä kukkaruukku on kestävä ja ajaton, jota voi käyttää monin tavoin. Uusi jättiamppeli sai innoituksensa rumista myyntipakkauksista.

– Olen monta vuotta miettinyt, miten sääli on, että kauniit kesäkukka-amppelit roikkuvat koko kesän parvekkeilla kamalissa muovikoukkuisissa myyntipakkauksissaan. Muoviruukun saa mahdutettua jättiamppeliin ja ruman koukun voi poistaa, tai sitten kukan voi istuttaa kauniiseen ruukkuun, jonka laittaa amppeliin.

Valoa sammakon suusta

Puutarhan valaisevat ruohikolla viihtyvät etanat ja sammakot sekä kivenmurikat. Anttilan myymät, kestävästä synteettisestä puristemassasta valmistetut etanat valaisevat kerällään, sammakot avonaisella suullaan. Yhteen settiin kuuluvat kolme harmaata etana- tai sammakkovalaisinta, ulkotilamuuntaja, viisi metriä kumikaapelia per hahmo ja 20 watin kylmäpeilihalogeenilamput. Valaisimet on IP44-suojattu. Ruohikkoon maastoutuvat Hobby Hallin Rocky-spotit näyttävät aivan tavallisilta kiviltä, mutta paljastuvatkin yksityiskohtia valaiseviksi lampuiksi, jotka sopivat myös sisäkäyttöön.

Viherpeukaloiden urakkaa pihalla helpottavat pienet, suuret välineet. Varsinkin pienikätisille puutarhureille uudet Fiskarsin PRO-oksasakset ovat pelastus. Pienemmät PRO-oksasakset ovat mukavat käyttää: pyörivä kahva myötäilee käden luonnollista liikettä ja hyödyntää kaikkien sormien voiman. Kahvat istuvat erityisesti pienikätisille, eikä ote pääse lipsumaan. Hammaspyörävälitteinen voimamekanismi mahdollistaa tehokkaan ja hallitun leikkaamisen. Pienet PRO:t pystyvät jopa 18 millimetrin paksuisiin oksiin, ja leikkuukitkaa vähentävä PTFE-pinnoitteen ansiosta leikkaaminen on kevyempää.

Pieniä PRO-oksasaksia on kahta mallia. Ohileikkaavilla saksilla pääsee lähelle oksan tyveä, ja ne sopivat erityisesti tuoreen puun leikkaamiseen. Alasinmalliset sopivat erityisesti kuivan ja kovan puun leikkaamiseen. Saksiin on saatavilla ilman erillisiä työkaluja vaihdettavat vaihtoterät. Toinen puutarhuria ilahduttava uutuus on Fiskarsin rikkaruohonpoistaja, joka antaa kyytiä voikukille ja muille pihamaan ei-toivotuille vieraille. Syvälle maahan työntyvät terät tarttuvat juuriin tukevasti ja nostavat rikkaruohot maasta kevyesti vipuvoiman avulla. Työskentely rikkaruohonpoistajalla tapahtuu pystyasennossa, mikä säästää myös selkää.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Fiskars, Marimekko, NetAnttila, Ruutu-Garden/ Corium Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja