Puu tekee kodin: sisustusratkaisuja Porvoon Länsirannalla

Huonekaluja ei aivan vielä päästä tuomaan uuteen asuntoon, mutta muuten työt ovat edistyneet ripeästi yhdessä maan merkittävimmistä puurakennuskohteista. Porvoon Länsirannan ensimmäinen vaihe valmistuu toukokuussa 2003 ja seuraava puoli vuotta myöhemmin.

Tuula ja Peter Gussander muuttavat täysin uudenlaiseen ympäristöön. Nykyinen asunto sijaitsee kerrostalossa. Puun käyttö tulee näkymään uudessa asunnossa muutenkin kuin ulospäin.

"Itse asiassa kaikki on puuta ulkotiloista alkaen. Sisällä on puulattiat, -katot ja -portaat. Listoitus on puuta puunvärisenä, samoin ikkunapuitteet ja tietysti sauna. Pihassa puu näkyy erityisesti, koska normaalin nurmikon sijasta olemme suunnittelemassa sinne puupatiota."

Tuleville asukkaille tarjottiin varsin harvinaislaatuinen palvelu: sisustuskoulu. Gussanderit osallistuivat siihen ja ovat tyytyväisiä: "Mielestämme se oli hyvin hyödyllinen, koska silloin näimme ensimmäisen kerran sisusuksen värivaihtoehtoja ja pääsimme jo silloin pohtimaan niitä. Saimme myös paljon tietoa puurakentamisesta itsestään."

Kun Länsiranta tuli tarjolle, uuden asuinpaikan valintaa ei tarvinnut kauaa miettiä: Tämähän on aivan ainutlaatuinen projekti - puukaupunginosa keskellä Porvoon kaupunkia. Halusimme käyttää mahdollisuuden hyväksemme ja muuttaa tämmöiseen idylliseen, hyvinkin tiiviiseen puutalokaupunginosaan. Lähinnä meitä viehätti paikka ja rakennustapa. Tässähän on hiukan samanlaista tunnelmaa kuin pienessä kyläyhteisössä. Kaikki on lähellä, ja kuitenkin jokaisella on oma rauhansa ja pihansa."

Suunnittelijat ja rakennuttaja yhtä mielissään kuin asukkaat

Projektipäällikkö Satu Heimonen,Etelä-Suomen YH-Rakennuttajista vahvistaa myönteisen vastaanoton. Rakennuttajallekin alue on asettanut uudenlaisia haasteita.

"Ensinnäkin sijainti on aivan poikkeuksellinen - vanhan Porvoon välittömässä läheisyydessä. Teknisesti on pyritty löytämään kestäviä puuratkaisuja, jotka kestäisivät vähintään yhtä pitkään kuin vanhassa puu-Porvoossa. Myös asumis- ja rakentamistyyppi on uutta ja poikkeuksellista - matalaa, tiivistä, kaupunkimaista pientaloasumista."

Yhteistyö uudenlaisen alueen suunnittelijoiden kanssa on sujunut erinomaisesti. Heimosen mielestä se on itsestään selvää:
"Tietysti suunnittelijatkin ovat todella ottaneet tämän hankkeen omakseen - ovathan he välittömästi nähneet, millaiset mahdollisuudet tämäntyyppinen projekti tarjoaa."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja