Putinin tukipuolue saamassa vankan kannatuksen duuman vaaleissa, äänistä laskettu kolmasosa

3:23
Miten venäläiset tulevat ottamaan vaalituloksen vastaan?

Kun kolmasosa äänistä on laskettu Venäjän kolmepäiväisissä duuman vaaleissa, presidentti Vladimir Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä oli saamassa 45,3 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä oli menossa kommunistipuolueelle, joka oli saamassa 21,8 prosenttiosuuden.

Sunnuntaina päättyneissä vaaleissa oli jaossa puolet duuman paikoista ja Yhtenäinen Venäjä oli saamassa nyt jaossa olleista 225 paikasta ainakin 190. Näin puolue näyttäisi pitävän kahden kolmasosan enemmistön duuman 450 paikasta. Puolueella oli ennen vaaleja 334 paikkaa duumassa.

Yhtenäisen Venäjän pääsihteeri Andrei Turtshak onnitteli puolueen kannattajia.

Vuoden 2016 vaaleissa Yhtenäinen Venäjä sai 54,2 prosenttia äänistä, kun kommunistien osuus oli silloin 13,3 prosenttia.

Navalnyin liittolaiset: Sähköisissä äänissä viivästystä

Vangittuna olevan opposition näkyvimmän poliitikon Aleksei Navalnyin liittolaiset ovat puhuneet massiivisesta vaalivilpistä, ja ovat kiinnittäneet huomiota erityisesti liberaalin ja oppositiomielisen pääkaupunki Moskovan sähköisten äänten tulosten viivästymiseen.

Navalnyi kehotti ennen vaaleja venäläisiä äänestämään kommunisteja protestina.

Asiantuntijoiden mukaan opposition tukahduttaminen oli näissä vaaleissa Venäjällä ennätyksellisen suurta. Hallinnon vastustajia vangittiin ja ajettiin maanpakoon, ja heitä estettiin asettumasta ehdolle. Samoin riippumattoman median toimintaa rajoitettiin määrittelemällä tiedotusvälineitä ulkomaisiksi agenteiksi.

Ulkomaiseksi agentiksi määritelty riippumaton venäläinen Golos-järjestö oli kirjannut yli 4 800 epäilyä vaalivilpistä sunnuntai-iltaan mennessä.

Teknologiajätit taipuivat

Vaaleihin liittyy myös se, että teknologiajätit Google ja Apple taipuivat Venäjän hallinnon painostukseen ja poistivat Venäjän opposition sovelluksen sovelluskaupastaan. Poistettu sovellus suosittelee äänestäjille ehdokasta, jolla on vaalipiirissä paras mahdollisuus päihittää valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Myös viestisovellus Telegramissa toiminut bottisovellus poistettiin, kuten myös muun muassa opposition jakamia Youtube-videoita, joissa suositeltiin opposition ehdokkaita.

Lauantaina Venäjän vaalilautakunta ilmoitti, että se oli havainnut ulkomaisten puuttumisen meneillään oleviin vaaleihin. Lautakunnan mukaan kolme hakkerien hyökkäystä tehtiin vaalien verkkojärjestelmään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja