Duuman vaalit – Valtapuolueen ääniosuus jäämässä aiempaa pienemmäksi: "Kova arvovaltatappio Kremlille"

Miten venäläiset tulevat ottamaan vaalituloksen vastaan? 3:23
Miten venäläiset tulevat ottamaan vaalituloksen vastaan? Katso asiantuntijan vastaus videolta

Venäjällä äänestys duuman vaaleissa on päättynyt ja vaalituloksen odotus alkanut.

Presidentti Vladimir Putinia tukeva valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on voittanut 38,57 prosenttia äänistä, kun 9 prosenttia äänistä on laskettu. Ovensuukyselyn mukaan Yhtenäinen Venäjä olisi saamassa 45 prosenttia äänistä. Vuonna 2016 puolue sai 54 prosenttia äänistä.

Toiseksi eniten ääniä on saanut tässä vaiheessa kommunistipuolue, jonka ääniosuus on noin 25 prosenttia.

Venäjä varmisti jo ennakkoon valtapuolueen voiton hiljentämällä todellisen opposition. Epäselvää onkin ollut vain voiton suuruus.

Äänestys on Venäjällä ensi kertaa ollut mahdollista tehdä sähköisesti ja sen on uumoiltu helpottavan vilpin tekoa ja sen kätkemistä. Edellisissä duuman vaaleissa nähtiin valmiiksi täytettyjä äänilaatikoita. Eilen Venäjä syytti länsimaita vaalien hakkeroinnista.

"Kaikki keinot halutun tuloksen saavuttamiseksi käytetty"

Ensimmäisten tulosarvioiden mukaan valtapuolueen ääniosuus olisi siis jäämässä pienemmäksi kuin aiemmissa vaaleissa. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kertoo MTV Uutisille, että tilanne ei ole täysi yllätys.

Lassilan mukaan viimeisen vuoden aikana valtapuolueen kannatus on käytännössä romahtanut ja Putinin kannatus heikentynyt.

– Vastaavasti kommunistisen puolueen protestipotentiaali ja asema ovat vahvistuneet. Jos se ei millään tavalla näkyisi vaaleissa ja tuloksessa, niin se olisi ehkä ennennäkemätöntä. Alustavat tulokset viittaavat siihen, että on ollut pakko hyväksyä se tosiasia, että Yhtenäisen Venäjän kannatus ei ole sitä mitä se oli viisi vuotta sitten, Lassila kommentoi. 

Lassilan mukaan on kuitenkin aivan selvää, että kaikki mahdolliset keinot halutun tuloksen saavuttamiseksi on käytetty.

Lassilan mukaan venäläisten suhtautuminen duuman vaaleihin on ollut apaattista:

– Tietyllä tavalla ainakin parlamenttivaaleissa tämä apatia on palvellut valtapuoluetta siinä mielessä, että on saatu uurnille Kremliä joka tapauksessa äänestävät. Ja on haluttukin, että vaihtoehtoja etsivät äänestäjät pysyisivät kotona. Nyt on nähtävissä, että tietynlaista protestiliikehdintää on liikkeellä. Ehkä tässä on jonkinlaisen protestiäänestämisen henkeä ja siinä mielessä voi nähdä, että se on vähintäänkin kova arvovaltatappio Kremlille, Lassila toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat