Putinin entinen luottomies paljastaa, miten Venäjän johtaja on muuttunut 25 vuoden aikana: "Kaksi ihan eri henkilöä"

"Kaksi eri henkilöä" - Putinin muutos 25 vuoden aikana 14:27
Venäjän entinen pääministeri kertoo, miten Putin on muuttunut.

Mihail Kasjanov oli monta vuotta Venäjän pääministeri ja Vladimir Putinin luottomies. MTV Uutisten haastattelussa Kasjanov kertoo, millainen Putin oli ennen ja miten hän on muuttunut. 

Kasjanov oli lähellä Putinia, ja tunsi hänet henkilökohtaisesti. Osasiko hän ennakoida hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan – oliko aggressiosta jo siihen aikaan merkkejä?

MTV Uutisten Jan Andersson haastatteli Kasjanovia Asian ytimessä -ohjelmaan ja kysyi Putinissa tapahtuneesta muutoksesta.

– 25 vuotta sitten Putin oli täysin erilainen. Tässä on kaksi ihan eri henkilöä, Mihail Kasjanov sanoo.

– Siihen aikaan huomasin negatiivisen asenteen Ukrainaa ja Valko-Venäjää kohtaan. Minä hallituksen johtajana ajoin käytäntöjä, jotka kohtelivat näitä maita yhdenvertaisina kumppaneina. 

– Mutta Putin ei pitänyt tästä, koska hän aina uskoi, etteivät ne olleet valtioita täydessä kapasiteetissaan, Kasjanov sanoo.

Kasjanovin mukaan Putin kyllä toteutti hänelle antamiaan lupauksia hänen pääministerikaudellaan.

– Hän tuki kaikkia niitä uudistuksia, joita hallitukseni käynnisti. Siihen aikaan teimme paljon nostaaksemme Venäjän taloudellisesta kriisistä vuosina 1998–1999, ja Venäjästä tuli nopeasti kasvava maa, jonka bruttokansantuote kasvoi 6–7 prosenttia vuodessa.

Unelmat Nato-jäsenyydestä

Kasjanovin mukaan Venäjällä oli tuolloin erinomainen suhde Suomeen ja yleisesti Euroopan Unioniin. 

– Meillä oli hyvä suhde Natoon. Sanoin siihen aikaan unelmoivani, että Venäjä voisi olla Naton täysjäsen. Putin sanoi, ettei poissulje tätä mahdollisuutta, Kasjanov sanoo.

– Mutta myöhemmin tilanne muuttui täysin ja aloimme nähdä tämän toisen Putinin kasvavan.

Teeskentelyä

Mikä sitten muuttui niin täydellisesti?

– Minun arvioni on, että Putin teeskenteli olevansa demokratiaan sitoutunut ihminen, ja hän onnistui tiettyyn pisteeseen asti luomaan tällaisen imagon presidentti Boris Jeltsinille ja monille ihmisille, minut mukaan lukien.

– Me uskoimme, että Putin voisi olla johtaja, joka jatkaa aloitettuja uudistuksia. Aluksi hän käyttäytyi sopivalla tavalla, mutta kuten sanoin, myöhemmin hän muutti politiikkaa kokonaisvaltaisesti, Kasjanov sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat