Venäjän ex-pääministeri erikoishaastattelussa: Tänne Putin iskee silmänsä seuraavaksi

"Kaksi eri henkilöä" - Putinin muutos 25 vuoden aikana 14:27
"Kaksi eri henkilöä" - Putinin muutos 25 vuoden aikana

Venäjän entinen pääministeri Mihail Kasjanov puhuu MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa muun muassa Venäjän uhasta sen naapurimaita kohtaan, presidentti Vladimir Putinista sekä maan Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut näkevänsä, että jos Ukraina ei onnistu suvereniteettinsa suojelemisessa ja presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä voittaa Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan, seuraava askel olisi aggression laajeneminen.

Mihail Kasjanov, Venäjän pääministeri vuosilta 2000–2004, on samaa mieltä.

– Putin ei lopeta, jos hän saa voiton Ukrainassa. Moldova on seuraava askel, sitten ajattele Naton viidettä artiklaa. Joku naapurimaa, joka on Naton jäsen, voisi olla paikka testata yhteistä puolustusta ja Nato-jäsenten solidaarisuutta, Venäjän ex-pääministeri sanoo MTV:lle.

Kasjanov nostaa siis esiin Moldovan. Jos Putin jossain vaiheessa pystyisi julistamaan jonkinlaisen voiton Ukrainassa, hänen mukaansa on myös muita niin sanottuja kuumia pisteitä, joihin Venäjä voisi seuraavaksi suunnata.

– Mielestäni, ensinnäkin, Putin on jo vaihtanut kulutussotaan. Kulutussota tarkoittaa mahdollisuuksien kilpailua. Taloudelliset mahdollisuudet ja työvoimamahdollisuudet. Siinä hän mielestäni näkee etunsa, Kasjanov arvioi.

– Mutta jos tilanne pysähtyy tähän, tietysti meidän pitäisi olettaa, että muutaman kuukauden tai vain vuoden päästä tulee uusi aggressio. Siirtymistä Ukrainan eteläosiin Odessaan. Sitten Transnistriaan ja koko Moldovaan. Moldova ei ole Naton jäten, joten tämä olisi helppoa. Sama kuin Ukrainan suhteen.

Katso Venäjän ex-pääministeri Mihail Kasjanovin haastattelu kokonaisuudessaan Asian ytimessä -ohjelmassa tänään keskiviikkona kello 21 MTV Katsomosta tai MTV3-kanavalla.

"Jos koko maailma vain sulkee silmänsä..."

Tämä olisi Venäjän entisen pääministerin mukaan helppoa Putinille.

– Jos hän saa voiton siellä (Ukrainassa) ja sitten puhutaan muista potentiaalisista tavoitteista, Nato-maista, jokin Baltian maista voisi olla tulevaisuudessa sellainen paikka, johon Putin voisi laajentaa aggressionsa, Kasjanov sanoo ja painottaa, että tällaiseen ajatteluun ei ole syytä, koska keskittymisen tulisi olla nyt vain Ukrainan puolustamisessa.

– Mutta jos koko maailma vain sulkee silmänsä ja antaa Putinin mennä pidemmälle, pitää ymmärtää, että tämä uhka on olemassa.

Mihail Kasjanov mainitsee Transnistrian, Moldovan sekä jopa Baltian maat. Onko Suomi Putinin kartalla tässä mielessä?

– En usko, että Baltian maihin verrattuna Suomi on Putinille valloituksen suunta. Tämä olisi paljon helpompi tehdä jollekin Baltian maista, joilla on vasta nyt järkevä asenne puolustukseensa, hän toteaa.

Kasjanov on varma, että tällaisen tilanteen tullessa kohdalle, Baltian maiden hallitukset tekisivät parhaansa luodakseen hyvät puolustusmallit, ja Suomi olisi ehdottomasti mukana tukemassa tätä.

– Mutta uskon, että uhka kohdistuisi enemmän Baltian maihin kuin Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat