Venäjän entinen pääministeri MTV:lle: "Jos Putin pysäytetään Ukrainassa, alkaa hänen aikakautensa loppu"

"Kaksi eri henkilöä" - Putinin muutos 25 vuoden aikana 14:27
Katso haastattelu: "Putin saattaa tähytä Baltiaan, jos häntä ei pysäytetä Ukrainassa".

Venäjän entinen pääministeri Mihail Kasjanov puhuu MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa muun muassa Venäjän nykytilasta, uhasta naapurimaita kohtaan, presidentti Putinista sekä maan Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta.

Mihail Kasjanov, 66, oli Venäjän pääministeri tammikuusta 2000 helmikuuhun 2004. Länsimielisenä tunnettu mies on arvostellut Putinin hallintoa sekä Venäjällä vallitsevaa laittomuutta ja korruptiota. Venäjällä Kasjanovia on epäilty korruptiosta 1990-luvulla ja syytetty lännen rahoittamaksi oppositiohahmoksi.

Vuonna 2022 Venäjältä pois muuttanut Kasjanov lisättiin maan oikeusministeriön "ulkomaisten agenttien" rekisteriin syksyllä 2023, syynä Ukrainan erityisoperaation vastustaminen sekä Venäjän ulko- ja sisäpolitiikan häpäisemiseen tähtäävään järjestöön kuuluminen.

Voit katsoa Venäjän ex-pääministeri Mihail Kasjanovin haastattelun kokonaisuudessaan myös Asian ytimessä -ohjelmassa MTV Katsomosta.

Kasjanov toimi tiiviisti presidentti Vladimir Putinin kanssa pääministeriaikanaan vuosituhannen alussa. Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen sanoi tällä viikolla, että Ukraina on vain yksi välitavoite Putinin matkalla jotain suurempaa kohti.

– Näin voi olla aluksi, jos Putin päihittää Ukrainan. Mutta on Putinin vallan loppu, jos Ukraina voittaa, suojelee alueellista eheyttään ja suvereniteettiaan. Mielestäni se on ratkaisevan tärkeä asia, ja monet Euroopan johtajat ovat vasta alkamassa ymmärtää tämän, Venäjän ex-pääministeri Mihail Kasjanov sanoo MTV:n haastattelussa.

– Mielestäni on ratkaisevan tärkeää, että kaikki Euroopan ja Yhdysvaltojen johtajat ymmärtävät, että Ukrainan taistelu on taistelu demokratian puolesta ja taistelu jopa maailmanjärjestyksen puolustamiseksi. Ei ainoastaan Euroopan turvallisuuden, vaan myös maailmanjärjestyksen.

Putin sanoi hiljattain puheessaan, että Venäjällä ei ole minkäänlaista sotilaallista intressiä Euroopan maiden suhteen. Kasjanov muistuttaa Putinin sanoneen vuosien ajan ristiriitaisia asioita.

– Hän aina sanoi, ettei hänellä ole mitään tekemistä Ukrainan miehityksen kanssa. Hän sanoi, ettemme tarvitse tuumaakaan Ukrainan maa-aluetta. Sitten hän liitti alueeseensa Krimin ja puolet Donbassista. Ja sitten näemme hänen aggressionsa. Sen takia meidän ei pitäisi ottaa näitä lausuntoja vakavasti. Se vain tarkoittaa, että hän haluaisi pitää Euroopan maat ja Nato-jäsenet rauhallisina. Muttei se tarkoita, ettei hänellä olisi näitä aikeita, Venäjän ex-pääministeri arvioi.

– Putin tekee mitä tahansa hänen sallitaan tekevän. Jos hänelle annetaan tilaisuus vallata enemmän, hän tekee sen. Jos hänet pysäytetään Ukrainassa, siitä alkaa Putinin aikakauden loppu.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin hautajaiset pidettiin viime perjantaina Moskovassa. Ennen Navalnyia monet Putinin kriitikot ovat kuolleet, paenneet tai muuttaneet ulkomaille. Samoin teki Mihail Kasjanov vuonna 2022.

Näkeekö Kasjanov valtiovallan muuttuvan Venäjällä lähitulevaisuudessa?

– Näinä päivinä ei ole siihen mitään mahdollisuuksia. Tällä hetkellä ei ole toimintaa eikä aktivisteja jäljellä Moskovassa tai yleensä Venäjällä. Ei minun puolueeni, eli Kansan vapauspuolue Parnasin, tai muiden poliittisten ryhmien jäseniä. Tietysti suurin osa on vielä Venäjällä mutta he eivät voi olla poliittisesti aktiivisia koska muuten heidät vangitaan, hän toteaa.

Kasjanovin puolueesta on viisi alueellista aktivistia vankilassa.

– Tietenkin ihmisiä pelottaa toimia tällä tavoin. Ei ole vaaleja, ei ole mahdollista protestoida kaduilla. Voi vain kommunikoida toisten kanssa hiljaisesti. Demokraateille tämä on hengissä selviytymisen aikaa.

"Muutokset alkavat ensin venäläisten mielissä"

Mihail Kasjanov painottaa sitä, että muutoksia voidaan odottaa, jos Ukraina saavuttaa erittäin näkyvää menestystä taistelutantereella.

– Näyttäen koko maailmalle, Putinille ja Venäjän kansalle, että Putin ei ole niin vahva. Ja että Putin voidaan päihittää ja hän voi hävitä tämän sodan, hän pohtii.

– Tässä tapauksessa muutokset alkavat ensin venäläisten mielissä, varsinkin niin kutsutun johtavan eliitin mielissä. Ihmisten, jotka ovat valta-asemissa, hallituksen eri asemissa, liittovaltion hallituksessa, alueellisissa ja paikallisissa hallituksissa. Mielestäni se on tärkeä laukaisija, joka voisi aloittaa muutokset Venäjällä, venäläisten ihmisten mielten kautta.

Venäjällä asuu vielä muutamia rohkeita oppositiopoliitikkoja, mutta laajempi yleisö on aika hiljainen ja passiivinen. Mitä Kasjanovin mielestä vaaditaan, että tavallinen venäläinen Moskovassa sanoo, että nyt riitti?

– Kukaan ei tiedä, ja näin se on aina Venäjällä, historiakin sen kertoo. Kukaan ei voi ennustaa sitä. Mutta se voi tapahtua yhtäkkiä, yhtä aikaa Moskovassa ja sen ulkopuolisilla alueilla. Tosin siihen voi myös mennä muutama vuosi. Mutta kuten sanoin, muutokset tulevat heti kun Putinin nähdään hävinneen Ukrainassa, Kasjanov sanoo.

– Se antaa ihmisille sysäyksen ihmisille muuttaa asennettaan Putinia ja sotaa kohtaan. Ja häntä ei nähdä vain vahvana, menestyvänä johtajana, vaan sokaistuneena diktaattorina, joka on täysin sokaistunut koskemattomuudestaan. Mutta en tiedä toteutuuko tämä tulevaisuudenkuva jo ensi vuonna vai vähän myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat