Puriko punkki? Tunnista borrelioosin oireet

Osa punkeista kantaa Borrelia-bakteeria, joka aiheuttaa ihmisissä borrelioosia. Tauti on parhaiten taltutettavissa, kun hoito aloitetaan ajoissa.

Punkin puremasta seuraa yleensä punoittava paukama, joka häviää muutamassa päivässä. Puremaa kannattaa seurata aktiivisesti, sillä jos puremaa ympäröivä punoitus alkaakin laajentua, on kyseessä mitä todennäköisimmin borrelioosi. Yli viiden sentin läpimittainen, laajentuva punoitus noin viikon jälkeen puremasta on varma merkki tartunnasta.

Tässä vaiheessa tulee hakeutua lääkäriin, joka määrää tautiin antibioottikuurin. Kun kuuri aloitetaan ajoissa, saadaan tauti hoidettua lähes sadan prosentin varmuudella.

Hoitamaton tauti voi aiheuttaa rajut oireet

Hoitamattomana tauti voi oireilla esimerkiksi iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireina. Kasvohermohalvaus on yksi tavallisimmista oireista.

On hyvä muistaa, että läheskään kaikki punkit eivät levitä borrelioosia, vaan levittäjiä on arvion mukaan alueesta riippuen noin 10-50 prosenttia. Noin 4 000 suomalaista saa infektion vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat