Puriko itikka? Helpotus ei ole kaukana

Lämmin ja kostea kesä luo ihanteelliset olosuhteet monelle hyönteiselle. Onkin hyvä tietää, miten hoitaa erilaisia puremia ja pistoja, jotka voivat olla kivuliaita tai kutista vietävästi.

Näin hoidat yleisimpiä puremia:

Hyttynen

Hyttysen puremakohtaan nousee punoittava, kutiava paukama. Kutinaa voi helpottaa pesemällä kylmällä vedellä ja saippualla. Lisäksi paukamaa voi painaa kylmäkääreellä.

Toisin kuin luullaan erilaisista voiteista ei ole merkittävää apua kutinan lievityksessä. Antihistamiini voi helpottaa oireita etenkin, jos sitä nautitaan jo ennen puremaa.

Ampiainen, paarma

Ampiaisen pisto jättää jälkeensä polttavan tunteen ja punoittavan juovan. Jos huomaat, että ampiainen jätti jälkeensä pistimen, poista se esimerkiksi pankkikortin avulla. Raaputa sillä kevyesti ihon pintaa. Tämä nostaa pistimen ihosta.

Paarman pureman taas tunnistaa siitä, että se nappaa palan ihoa mukanaan. Puremakohta on usein kivulias ja vuotaa verta.

Hoida pistoa pesemällä kylmällä vedellä ja saippualla. Kylmäkääre lievittää kipua.

Jos olet allerginen ampiaisille, suuntaa heti lääkäriin tai soita hätäkeskukseen. Anafylaktisen shokin oireita ovat kielen ja kurkun turpoaminen, hengitysvaikeudet sekä heikotus.

Siloviholainen eli "kusiainen"

Siloviholainen puolustaa pesäänsä tarmokkaasti ja sen pistos on kivulias. Myrkky aiheuttaa iholla voimakasta kirvelyä ja pistoskohdat nousevat paukamille hyttysenpistojen tavoin.

Puhdista pistos vedellä ja saippualla. Hoida paukamia miedolla hydrokortisonivoiteella.

Punkki

Punkki on niin pieni, että sitä ei välttämättä edes huomaa ennen kuin se on jo päässyt imemään verta. Puremakohta on yleensä punoittava ja aristava.

Punkki kannattaa irrottaa punkkipinseteillä tai tarttumalla sitä kiinni niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Puhdista iho vedellä ja saippualla.

Tarkkaile puremaa siltä varalta, että sinua purrut punkki levittää borrelioosia. Suuntaa lääkäriin, jos puremakohdan punoitus ei ota muutamassa päivässä laantuakseen, vaan suorastaan leviää, tai jos koet flunssan oireita.

Lue myös:

    Uusimmat