Mainos

Puoluerekisteriin merkitty Suomen kansa ensin ajautui heti riitaan johdon valinnasta: Oikeus velvoitti puolueen toimittamaan asiakirjoja tuhannen euron sakon uhalla

Viime vuoden lopulla puoluerekisteriin merkitty Suomen kansa ensin (SKE) on päätynyt käräjille puoluehallituksen valinnan takia.

Toisena varapuheenjohtajana toiminut Riikka Salmi vaatii, että puolueen joulukuinen puoluehallituksen kokous julistetaan pätemättömäksi. Asia selviää hänen Pirkanmaan käräjäoikeuteen toimittamastaan haastehakemuksesta.

Salmi valittiin haastehakemuksensa mukaan toiseksi varapuheenjohtajaksi syksyllä. Joulukuussa pidetyssä uudessa kokouksessa puolueelle valittiin uusi johto. Viimeisimmän muutoksen jälkeen rekisteriotteessa toiseksi varapuheenjohtajaksi ei ole merkitty ketään.

Puolue ilmoittaa nettisivuillaan asettavansa ehdokkaita tuleviin eduskuntavaaleihin ja olevansa vaaliliitossa kansalaispuolueen kanssa, joka ajautui sisäisiin ristiriitoihin puoluejohdon riitauduttua perustaja Paavo Väyrysen kanssa.

"Kokous kutsuttiin koolle sääntöjen vastaisesti"

Salmen haastehakemuksen mukaan joulukuisen kokouksen kutsuivat koolle puolueen puheenjohtaja Marco de Wit ja yhdistyksen hallituksen jäsen.

– Yhdistyksen kokousta ei ole kutsunut koolle toimivaltainen hallitus. Koska kokous ei ole sääntöjen mukaan hallituksen koolle kutsuma, ovat sen kaikki päätökset mitättömiä ja ainakin pätemättömiä, Salmi toteaa.

Hänen mukaansa kokouksessa on päätöksentekoon osallistunut henkilöitä, joilla ei ole äänioikeutta, koska he eivät ole maksaneet jäsenmaksua. Salmen mukaan kaikki halukkaat eivät myöskään voineet osallistua kokoukseen sen järjestelyjen takia.

Salmi kertoo haastehakemuksessaan, että kokouksen pöytäkirjoja ei myöskään ole luovutettu hänelle, vaikka hän on niitä pyytänyt.

Pöytäkirjat tulee toimittaa tuhannen euron sakon uhalla

Käräjäoikeus pyysi puolueelta kantaa asiaan, mutta se pyysi lisäaikaa lausumalle asian monimutkaisuuden vuoksi.

Oikeus hylkäsi lisäaikapyynnön ja kielsi toimeenpanemasta joulukuisen kokouksen päätöksiä, joten puoluehallituksen viimeisin valinta on toistaiseksi pätemätön. Kyseessä on vasta väliaikainen toimeenpanokielto, sillä oikeus ratkaisee riidan lopputuloksen vasta myöhemmin.

Lisäksi oikeus velvoitti puolueen toimittamaan kokouksen pöytäkirjat tuhannen euron sakon uhalla. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja