Puoli vuotta pyörien päällä – Kurkkaa kiehtoviin tivolikoteihin!

Tivoli Sariolan väki vaihtaa kesäisin paikkakuntaa tiuhaan. Kiertuekodeissa asutaan mukavasti ja yhteisöllisesti.

Tivoli Sariolan kesäkiertue starttasi pari viikkoa sitten Lahdesta. – Vappua vietämme perinteisesti Turussa, ja kiertue huipentuu syksyn lopulla Salon markkinoille, Anna Sariola kertoo.

Tänä vuonna tivolissa tarjotaan elämyksiä koko perheelle. Uutuuslaitteet – merirosvolaiva ja kummitusjuna – sopivat niin lapsille kuin aikuisillekin. Lisäksi yleisö saa ihastella ilma-akrobatiaa sekä tšekkiläistä nukketeatteria. – Yli sata vuotta vanhoilla marionettinukeilla toteutettu teatteri on lumoava lisä tivolihupeihin, Anna vinkkaa.

Äidinmaidosta kipinä kiertämiseen

Anna on kiertänyt tivolin matkassa pienestä pitäen ja nyt mukana kulkevat omat kaksospojat. – En voisi kuvitellakaan jääväni kiertueelta pois. Veri vetää tivoliin. Kai olen saanut kipinän kiertämiseen jo äidinmaidossa, hän nauraa.

Puolet vuodesta Anna asuu omakotitalossa Keravalla ja työskentelee opettajana. Tivolissa hän puolestaan toimii hankintavastaavana, järjestää perehdytyskoulutuksia henkilökunnalle sekä huolehtii nettisivuista. – Kahden erilaisen työn yhdistäminen on onnistunut aika kivasti, hän vakuuttaa.

Yhteisöllistä asumista

Tivoli Sariolan matkassa kulkee 45 vakituista työntekijää, joista pisimpään mukana olleet ovat työskennelleet tivolissa jo parinkymmenen vuoden ajan. – Heistä on tullut kuin perheenjäseniä.

Tivoliasuminen on yhteisöllistä, sillä yhdessä ollaan likipitäen koko ajan. Perheet asuvat isoissa asuntovaunuissa, kun taas osa henkilökunnasta asuu rekkoihin rakennetuissa kompakteissa tivolikodeissa.

– Vaikka kodit eivät ole järin suuria, on niissä kaikki tarvittava jääkaapeista alkaen, Anna valottaa. Lisäksi työntekijöille on omat kylpytilat sekä vastikään uusittu keittiövaunu. Pitkien päivien aiheuttaman väsymyksen voi löylytellä pois saunassa, joka lämpiääkin tiuhaan.

Lisätilaa nappia painamalla

Annalla perheineen on iso jenkkiläinen asuntovaunu, jossa on vajaa nelisenkymmentä neliötä. Vaunussa on omat makuuhuoneet lapsille ja vanhemmille sekä iso keittiö–olohuoneyhdistelmä.

– Napin painalluksella saamme pari metriä lisätilaa, Anna esittelee vaunun sivuilta aukeavia erkkereitä. Kesäkotiin hän ei kaipaa mitään lisää. – Sisustusintoilijalle on vaan luksusta, kun kaksi kotia, joita laittaa näköisekseen!

Mummola aina vieressä

Tivolissa asuminen on turvallista, sillä naapurit ovat lähellä ja kaikki katsovat lasten perään. – Mummola on aina vieressämme ja enolakin löytyy vierestä, Anna kertoo. Kesäisin istutaan yhdessä iltaa ja grillataan. – Jos joskus kaipaan omaa aikaa, lähden pitkälle lenkille. Tai sitten vain vedän oven kiinni perässäni ja murahdan sisäänpyrkijöille, Anna naurahtaa.

Teksti: Katja Nykänen
Kuvat: Tivoli Sariola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja