Puola ei taipunut EU:n ja Venäjän neuvotteluihin

Puola ei suostunut antamaan EU:lle valtuutusta sopia neuvotteluista, ellei Venäjä pura puolalaisen lihan tuontikieltoa.

EU ja Venäjä eivät pysty huomisen Helsingin huippukokouksessa sopimaan uuteen yhteistyösopimukseen tähtäävien neuvottelujen aloittamisesta. Viime hetken diplomaattisista ponnisteluista huolimatta Puola ei suostunut antamaan EU:lle valtuutusta, joka tarvitaan kaikilta jäsenmailta. Muut maat olivat asian jo hyväksyneet.

Epäonnistuminen vie pahoin pohjaa huippukokoukselta, jossa EU:n edustajien ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin oli määrä hyväksyä neuvottelujen aloittaminen ensi vuonna.

Puola ilmoitti aiemmin estävänsä sovun, ellei Venäjä pura puolalaisen lihan tuontikieltoa. Puolan mielestä kielto on täysin poliittinen. Venäjä on perustellut sitä muun muassa lihan alkuperään liittyvillä ongelmilla.

Venäjä lisäsi painetta EU:n suuntaan uhkaamalla uudella lihakiistalla, kun Romania ja Bulgaria liittyvät unioniin ensi vuoden alussa. Venäjä varoitti komissiota, että eläinperäisten tuotteiden tuonti EU:sta kielletään kokonaan uusien jäsenmaiden heikon hygieniatilanteen takia.

Komissio ei pidä uhkausta perusteltuna kuten ei myöskään puolalaisen lihan tuontikieltoa.

Sopua haettiin huippukokouksen alla kuitenkin varsin maltillisin sanakääntein puolin ja toisin. Osapuolet näyttivät vielä loppusuoralla vahvasti uskovan, että yhteisymmärrys löytyy.

Putin rauhoitteli EU-kokousta varjostavaa lihanvientikiistaa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielestä EU:n huippukokousta varjostanut kiista Puolaa koskevasta lihantuontikiellosta ei ole ylitsepääsemätön ongelma.

Se on ratkaistavissa neuvotteluteitse, hän sanoi lehdistötilaisuudessa presidentti Tarja Halosen kanssa.

Putin arvosteli EU:ta siitä, ettei se nähnyt tarpeelliseksi neuvotella Venäjän kanssa etukäteen kahden uuden jäsenmaan lihatuotteiden turvallisuuteen liittyvistä ongelmista.

Venäjän kieltoaikeessa on hänen mukaansa kyse elintarviketurvallisuudesta eikä poliittista tempuista.

Takaisku Suomelle

Puolan mieltä yritettiin vielä kääntää Brysselissä jäsenmaiden EU-suurlähettiläiden kokouksissa eilen ja tänään.

Puolalle esitettiin myös useita vetoomuksia. EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ehdotti, että hän ottaa lihaongelman esiin Helsingin huippukokouksessa.

Puola pysyi kuitenkin kannassaan, ja samalla huippukokoukseen iskettiin jo etukäteen paha särö. Suomelle takaisku on vähintäänkin nolo, sillä Venäjä-suhteet on nostettu yhdeksi EU-puheenjohtajakauden keskeiseksi teemaksi.

Säröön kuihtui myös kovasti mainostettu Lahden henki. Lahden huippukokouksessa EU kehui puhuneensa vihdoinkin yhdellä äänellä Venäjän suuntaan. Unionin yhteistä rintamaa oli siellä seuraamassa myös Putin.

Puolan veto kuitenkin osoitti, että rivit repeävät edelleen herkästi.

EU:n ja Venäjän yhteistyösopimukselle jupakalla ei välttämättä ole mitään merkitystä, sillä neuvottelujen on määrä alkaa vasta ensi vuonna. Nykyinen sopimus umpeutuu noin vuoden kuluttua. Sopimus kattaa laajan kirjon erilaisia yhteistyön kohteita.

Helsingin kokouksessa EU:ta edustavat pääministeri Matti Vanhanen, Barroso sekä EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Vanhanen ei ole vihainen puolalaisille

Pääministeri Matti Vanhanen ymmärtää puolalaisten tiukkaa linjaa lihakiistassa Venäjän kanssa, vaikka pitääkin valitettavana, että Helsingin huomisessa EU-Venäjä-huippukokouksessa ei päästä neuvottelemaan unionin ja Venäjän uudesta yhteistyösopimuksesta.

- On usein niin, että joillain jäsenmailla on omia erityisongelmiaan. Tänään se oli Puola, jonain toisena päivänä se on joku toinen maa, Vanhanen sanoi illalla tiedotustilaisuudessaan.

Vanhasen mukaan Brysselissä käydyissä EU-maiden neuvotteluissa oltiin hyvin lähellä ratkaisua, mutta siihen ei kuitenkaan päästy. Hän ei suostunut tarkemmin yksilöimään, mihin neuvottelut kaatuivat. Vanhasen mukaan puheenjohtajamaa Suomi jatkaa ponnistelujaan yhteistyösopimusneuvottelujen avaamiseksi.

Vanhanen oli lokakuisen Lahden EU-huippukokouksen jälkeen tyytyväinen siihen, että unionin puhui Lahdessa "yhdellä äänellä" Venäjän kanssa. Hän ei koe, että Puolan lihakiista olisi romuttanut "Lahden hengen".

- Puolalla on ollut ongelmia lihateollisuuden kanssa, mutta se ei tarkoita, että EU:lla ei ole muilla sektoreilla yhteistä näkemystä, Vanhanen sanoi ja viittasi muun muassa energiakysymyksiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat