Mainos

Punkin purema oli viedä hengen – mies vaipui viikoksi koomaan

Punkin purema aiheutti yhdysvaltalaismiehelle vakavia neurologisia ongelmia ja vaivutti hänet lopulta koomaan.

Punkit eivät ole vain saariston riesa, vaan ne voivat vaania vaikkapa takapihalla. Tämän oppi Massachusettsissa asuva Tucker Lane, joka sai punkin pureman metsäisellä takapihalla kävellessään. Mies oli jo aikaisemmin kärsinyt punkin pureman seurauksena saadusta Lymen taudista, mutta hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, että punkin purema voisi todella asettaa hänet hengenvaaraan.

Eräänä tavallisena päivänä Lane heräsi kuitenkin epätavallisen pahaan päänsärkyyn, joka paheni myöhemmin hikoiluksi ja kouristeluksi. Vielä tässä vaiheessa mies ei tiennyt, että hän kantoi kehossaan tappavaa punkkiperäistä sairautta, Powassanin virusta, joka aiheuttaa aivotulehdusta ja turvotusta aivoissa.

Vasta kun miehellä alkoi olla vaikeuksia tuottaa puhetta ja ymmärtää kieltä, hänet kiidätettiin sairaalaan. Sairaalassa miehelle tehtiin joukko tutkimuksia, jotka paljastivat aivoissa piilleen tulehduksen. Vain 48 tuntia oireiden alkamisen jälkeen Lane vaipui koomaan. 

Kuolleisuus peräti 15 prosenttia

Neurologisiin infektioihin ja tulehdussairauksiin perehtyneen tohtorin Jennifer Lyonsin mukaan Powassan virus on äärimmäisen harvinainen, kymmenen vuoden aikana Yhdysvalloissa on diagnosoitu vain 75 tapausta, eikä siihen ole olemassa vastalääkettä. Tämän viruksen oireita voivat olla päänsärky, korkea kuume, oksentelu, sekavuus, koordinaatiokyvyn menetys, puhevaikeudet ja kouristelu. Joillekin ihmisille ei kuitenkin kehity minkäänlaisia oireita.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lanen tapauksessa tilanne päättyi kuitenkin onnellisesti. Viikon koomajakson jälkeen mies heräsi ja alkoi taas hengittää omilla keuhkoillaan. Hyvin pian myös hänen puhekykynsä palasi, ja hän tunnisti taas ympärillään olevat ihmiset. Muutaman viikon jälkeen Lane pääsi kotiin, eikä hänellä todettu minkäänlaisia merkkejä neurologisista ongelmista, joita lähes puolella viruksen saaneista esiintyy.

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita. Powessan viruksessa kuolleisuus on noin 10–15 prosenttia.

Videolta pääset katsomaan lisätietoa Suomessakin yleisestä punkista. 


Lähteet: KCCI,NPR

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.