Pue lapsi oikein pakkasella

Pakkasella kerrospukeutuminen on tärkeää. Lisäksi kosteutta poistava alusasu on tärkeä, etenkin jos liikutaan tai ollaan välillä sisätiloissa.

Lapset voivat leikkiä Reiman toimitusjohtajan Elina Björklundin mukaan ulkona missä säässä tahansa. Lämpimänä pysyminen kun on varustekysymys.

– Meidän perheessä ollaan paljonkin ulkona yli 30 asteen pakkasilla. Lapsi on puettava samoin kuin aikuinen, eli suosi kerroksia. Eristys on lämpimänä pysyttelyn salaisuus. Valitse oikeanlainen päällikerros, välikerros ja alusasu.

Alusasua valitessa erityisesti kosteuden tehokas poistuminen on tärkeää.

– Jos ehtii tulla hiki, ollaan vaikka kauppakeskuksessa tai liikutaan paljon, niin se kylmentää nopeasti.

Laadukkaat ulkoiluvaatteet maksavat paljon ja lapsi kasvaa nopeasti. Björklundin mukaan kasvuvaraa on hyvä olla, mutta ei liikaa.

– Liian isoa ei kannata ostaa, sillä sen kanssa leikkiminen ja liikkuminen on vaikeampaa. Vaatteita voi kierrättää lähipiirissä ja myydä eteenpäin sen mukaan, kun on tarvetta.

Oikea pukeutuminen pakkasella:

 • Luota kerrospukeutumiseen: Useampi ohut vaatekerros lämmittää enemmän kuin yksi paksu vaate. Lisäksi kerroksia on helppo riisua ja pukea lisää tarpeen mukan.
 • Pue ensimmäiseksi alusasu, joka on joko synteettisistä kuidusta tai villasta valmistettu. Sen päälle puetaan välikerros, joka eristää ja suojaa lämpöä haihtumiselta. Päällimmäiseksi tulee tuulen- ja vedenpitävä kuoriasu.
 • Keinokuidut ovat syrjäyttämässä luonnomateriaalit tehokkuudessaan, sillä ne eivät ime itseensä kosteutta samalla tavoin kuin esimerkiksi puuvilla.
 • Valitse paksupohjaiset jalkineet, joissa on vuori. Talvikenkien tulee olla hieman reilut, jotta niihin saa mahdutettua useammat sukat. Huomioi kuitenkin, etteivät kengät ole liian ahtaat, sillä se huonontaa verenkiertoa.
 • Yksi jalka erittää noin kuusi senttilitraa nestettä vuorokaudessa, jonka vuoksi puuvillaiset sukat eivät ole paras vaihtoehto talvipakkasille, sillä ne kastuvat nopeasti.
 • Panosta hanskoihin, sillä sormet palelevat herkästi. Jos et halua hankkia hieman kalliimpia ja kunnolla lämmittäviä lapasia, aseta monet lapaset sisäkkäin. Sormet lämmittävät toisiaan, joten kovilla pakkasilla lapaset toimivat paremmin.
 • Muista suojata myös kasvot esimerkiksi huivin avulla.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja