Psykoottinen nainen kuristi äitinsä Espoossa – myrkytyssyyte kaatui

Hovioikeus lievensi rikosnimikettä tapauksessa, jossa psykoottisuutensa vuoksi syyntakeeton nainen surmasi 84-vuotiaan äitinsä. Rikos tapahtui Espoon Matinkylässä tammikuussa 2019.

Käräjäoikeus oli tuominnut syyntakeettoman naisen murhasta. Sen mukaan nainen oli juottanut äidilleen lääkettä ja kuristamalla tämän. Syyntakeettomana naista ei tuomittu teoistaan vankeusrangaistukseen, sillä hänet oli määrätty tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Nainen valitti tuomiosta hovioikeuteen, katsoen ettei ollut tehnyt väitettyä tekoa. Hän katsoi, että teon oli voinut tehdä hänen siskonsa, joka oli samassa asunnossa.

"Aiheuttanut kivun lisäksi kuolemanpelkoa"

Hovioikeus katsoi, että jäi näyttämättä, että nainen olisi rikoksen yhteydessä myrkyttänyt äitiään siskonsa lääkkeillä. Sen kuukautta ennen rikosta tapahtuneen pahoinpitelyn ja rikospäivän fyysisen väkivallan hovioikeus arvioi tapahtuneeksi käräjäoikeuden tapaan.

 Osaltaan myrkytyssyytteiden kaatuminen johti rikosnimikkeen kevenemiseen murhasta tapoksi, sillä teko ei ollut tämän takia oikeudesta vakaasti harkittu. Tekotapa kuitenkin ilmensi oikeudesta julmia piirteitä, sillä kohteena oli iäkäs ja lähes puolustuskyvytön nainen.

– On todennäköistä, että kuristaminen on aiheuttanut kivun lisäksi kuolemanpelkoa ja kärsimystä, jota on lisännyt se, että tekijänä on ollut [naisen] oma tytär.

Teon katsottiin kuitenkin kestäneen ilmeisesti lyhyen aikaa, eikä naisen katsottu tarkoituksellisesti pitkittäneen rikosta.

Tekijä sairasti skitsofreniaa

Oikeus katsoi, että nainen oli syyllistynyt teollaan tappoon.

– [Vastaaja] on tappanut äitinsä - - siten, että hän on tehnyt [äidilleen] ruumiillista väkivaltaa kohdistamalla tämän päähän ja eri puolille kehoa voimaa niin, että [äidin] kaularanka on murtunut, hovioikeuden tuomiossa kerrotaan.

– Vielä [vastaaja] on kuristanut [äitiään] niin, että tämä on kuollut kuristamisen aiheuttaneeseen tukehtumiseen useiden kylkiluiden murtumien myötävaikutettua kuolemaan.

Vuonna 1967 syntynyt nainen oli jo aiemmin todettu syyntakeettomaksi, joten häntä ei tuomita teoistaan vankeuteen. Nainen oli sairastanut skitsofreniaa ja ollut ilman lääkitystä. Hänen käytöstään luonnehdittiin oikeusasiakirjoissa psykoottiseksi.

Video: "Psykoosissa olemisen kokemus on kauhistuttava monelle", kertoi HUS:n psykiatrian, psykoosien ja oikeuspsykiatrian linjan ylilääkäri Tuula Kieseppä vuonna 2019. Toipuminen vie aikaa, mutta se on mahdollista.

"Psykoosissa olemisen kokemus on kauhistuttava monelle" 2:27

Lue myös:

    Uusimmat