Terveellisiksi mielletyt proteiinirahkat ovat usein sokeripommeja, paljastaa Makuja-sivuston vertailu.
Suomalaiset ahmivat nyt innolla kaikkea proteiinipitoista aina vähärasvaisesta broilerista terveelliseen maitorahkaan. Viime vuosina tiensä kauppojen hyllyille ovat myös löytäneet erilaiset maustetut proteiinirahkat. Monia tuotteita kaupataan rasvattomina proteiinipommeina, mutta ovatko ne oikeasti niin terveellisiä kuin mainoksissa väitetään?
Makuja-sivusto vertasi markkinoilla olevien proteiinirahkojen sokeripitoisuuksia. Vertailussa paljastui, että terveelliset proteiinirahkat voivat pitää sisällään pahimmillaan jopa yli seitsemän sokeripalaa. Joissain valmisteissa sokerin korvikkeina käytetään makeutusaineita, kuten aspartaamia.
Aitoja ja terveellisiä marjoja – vai onko sittenkään?
Proteiinirahkoja on markkinoilla moneen makuun aina hedelmäpommeista marjaunelmiin. Mansikan ja maidon kuvilla koristeltu rahkapurkki antaa helposti terveellisen mielikuvan, mutta mikä onkaan totuus?
Esimerkiksi Rainbow on nimennyt tuotteensa rehdisti mansikanmakuiseksi proteiinirahkaksi – tuotteessa kun ei ole lainkaan mansikkaa, ainoastaan aromeita. Kyseisen rahkan tuoteseloste näyttää tältä:
"rahka (pastöroitu rasvaton maito, hapate, säilöntäaine (E 202)), sokeri, aromi, väri (E 162), sakeuttamisaine (E 440), happamuudensäätöaine (E 330)"
Valion PROfeel mansikka-proteiinirahkassa pääraaka-aineina ovat maito ja sokeri. Kolmanneksi tuotteessa on mansikkaa – 3 prosenttia.
Proteiinirahkat vertailussa:
Esimerkkejä proteiinirahkojen ravintosisällöstä:
