Mainos

Prostituoitujen asema käynyt Suomessa yhä tukalammaksi: "Väkivaltaa käyttävien asiakkaiden riski jäädä kiinni on pieni"

9:32

MTV:n Rikospaikan haastattelussa ”Veronica” kertoi prostituoidun arjesta Suomessa ja muun muassa siitä, miten seksikauppa ja asiakkaiden tavat ovat vuosien aikana muuttuneet. Toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen Pro-Tukipisteestä toteaa prostituoitujen aseman muuttuneen epävarmemmaksi.

Rikospaikan haastatteleman ”Veronican” mukaan osa prostituoiduista on kohdannut viime aikoina raakaa väkivaltaa.

– Jotkut tytöt ovat ottaneet tummaihoisia arabimiehiä asiakkaiksi. Monelle tytöistä on käynyt pahasti. Heitä on raiskattu, hakattu ja on viety koko omaisuus, "Veronica" kertoi Rikospaikka-ohjelman haastattelussa.

Toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen Pro-Tukipisteestä ei osaa sanoa, onko väkivalta prostituutiossa lisääntynyt, mutta ihmisten asema muuttuu alati epävarmemmaksi.

– Ongelmana on, että ulkomaalaistaustainen seksityöntekijä ei uskalla ottaa poliisiin yhteyttä, esimerkiksi oleskelustatuksena vuoksi.

Väkivallan uhri saattaa olla saapunut maahan EU:n ulkopuolelta ja ilmoittaessa rikoksesta poliisille, viranomainen kiinnittää huomiota henkilön hankkivan tuloja prostituutiolla.

Seksiä ostavien osalta Jaana Kauppinen painottaa, ettei ole olemassa systemaattista tietoa siitä, että jokin ryhmä näyttäytyisi asiassa erilaisena.

– Mikäli henkilöllä on taipumus käyttäytyä väkivaltaisesti, on kiinnijäämisen riski pieni, koska seksityöntekijöillä on korkea kynnys tehdä asiasta rikosilmoitus.

Järjestö ihmiskaupan uhrien oikeuksille

Pro-tukipiste on asiantuntijajärjestö, joka edistää seksi- ja erotiikka-alalla toimivien ihmisten sekä ihmiskaupan uhrien osallisuutta ja oikeuksia. Järjestö tarjoaa matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluja sekä yhteisöllistä toimintaa seksityössä mukana oleville ja ihmiskaupan uhreille.

– Meillä on kolme alueellista palveluyksikköä sekä verkossa etsivää työtä, jossa tarjotaan neuvontaa ja tukea, toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo.

Pro-tukipisteen toiminta edistää kohderyhmäänsä kuuluvien ihmisten oikeutta palveluihin sekä oikeutta suojeluun kaikenlaiselta pakottamiselta, itsemääräämisoikeuden rajoittamiselta ja muilta oikeuksien loukkauksilta.

– Käytännössä tarjoamme viikoittain muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystä ilman ajanvarausta sekä neuvontaa erilaisissa sosiaalisissa palveluissa. Meihin otetaan myös yhteyttä akuuteissa tilanteissa, joissa tukea kaivataan, kertoo Kauppinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.