Professori: Vanhat sairaudet vaarassa palata rokotusvastaisuuden takia

THL:n tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki varoittaa, että kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden ottamatta jättäminen voi johtaa pahoihin epidemioihin. Keskimäen mielestä tavallisia influenssarokotteitakin pitäisi ottaa enemmän.

– On vaarana, että Suomeen tulee takaisin joukko vanhoja sairauksia siksi, että väestössä on kehittynyt rokotusvastaisuutta, Ilmo Keskimäki sanoo.

Rokotevastaisuus sai ruutia sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian välisestä yhteydestä.

– Sellaista skandaalia ei tietenkään olisi pitänyt tapahtua. Siinä tapahtui iso työtapaturma, rokotetta ei valitettavasti ollut ehditty tutkia tarpeeksi. Kaikkiin lääkkeisiin toki liittyy joitakin komplikaatioriskejä, mutta tavallisissa rokotteissa riskit ovat erittäin pieniä verrattuna siihen, millaisia riskejä itse taudeissa on.

Keskimäki pahoittelee sitä, että rokotusten hyötyjä epäillään.

– Esimerkiksi papilloomavirus- eli HPV-rokotteen ansiosta naisten kohdunkaulan syöpä saattaa jollakin aikavälillä tulla hyvinkin harvinaiseksi.

Tammikuussa Sammatin kyläkoulussa altistui tuhkarokolle kymmeniä rokottamattomia lapsia, kun yksi lapsi ehti olla tartuttavana koulussa ennen oireiden puhkeamista.

– Rokotusten ottamatta jättäminen on harkitsematonta ja huolestuttavaa. Rokottamattomuus voi johtaa siihen, että Suomeen tulee säännöllisesti tuhkarokkoepidemioita, joihin liittyy isolla todennäköisyydellä erilaisia jälkitauteja.

Tuhkarokon jälkitaudeista tavallisimpia ovat välikorvatulehdus ja keuhkokuume, mutta myös aivotulehdus on mahdollinen. Se voi johtaa jopa koomaan tai kuolemaan.

– Suosittelen ottamaan rokotteet. Tiettyjä rokotteita kannattaisi myös ruveta käyttämään enemmän, esimerkkinä tavalliset influenssarokotteet – Suomessa kuolee joka vuosi talvisaikaan noin 1000–2000 ihmistä enemmän kuin keskimäärin on odotettavissa. Osa tästä kuolleisuudesta johtuu influenssasta.

Kuva: Colourbox.com

Rokotuskriittisyys puhutti jo viime keväänä MTV:n 45 minuuttia -ohjelman kerrottua rokotuskielteisistä lääkäreistä. Katso otteita ohjelmassa esiintyneistä rokotuskriitikoista ja Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälveen haastattelu aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat