Professori lyttää: Putous ei ole hyvää viihdettä

Viihdeohjelma Putous kerää lauantai-iltaisin valtavan määrän ihmisiä kotisohville ja television ääreen. Esimerkiksi viime lauantaina ohjelmaa seurasi yli 1,4 miljoonaa suomalaista.

Putous kerää kehuja ja sitä suitsutetaan. Nyt kuitenkin ohjelmalle on löytynyt myös professoritason arvostelija. Åbo Akademin liiketaloustieteen professori Alf Rehn kritisoi Putousta Enbuske & Linnanahde Crewssa kovin sanoin.

- Pahinta ovat jatkuvat toistot. Sloganeiden tuominen joka paikkaan. Onhan se noloa, että Suomen suosituin komediaohjelma on täynnä amerikkalaisen ja saksalaisen komiikan huonoimpia puolia. Amerikkalaisesta komiikasta tulevat nämä sloganit ja saksalaisesta komiikasta nauraminen miehelle naisten vaatteissa, Rehn tylyttää.

Rehn uskoo, että Putouksen suosion taustalla on vitsiksi tarkoitettu sketsihahmokilpailu, jota yleisö ei tajunnutkaan halutulla tavalla.  

- Luulen, että koko Putous on metavitsi, joka on ymmärretty väärin. Koko sketsihahmokilpailu oli oikeasti tarkoitettu kettuiluna tuotteistettua komiikkaa vastaan. Se oli tehty niin, että nyt me liioitellaan tämä niin, että kaikki tajuaa, että tämä on vitsi modernista komiikasta. Mutta kukaan ei tajunnutkaan vitsiä, Rehn hämmästelee.  

Rehn peräänkuuluttaa Putoukselta enemmän uskallusta. Hänen mukaansa se on tehty turvallista keskitietä kulkien.

- Se ei ole kovin hyvää makua, mutta ei se ole kovin huonoakaan makua. Siinä nauretaan asioille, joille on turvallista nauraa.

Rehn huomauttaa, että Putouksen näyttelijöitä hän ei halua kritisoida millään tavalla.

- Näyttelijöissä ei ole mitään vikaa. He ovat loistavia näyttelijöinä. Mutta komediana Putous on erittäin huonoa. Improvisaatiokin on hauskaa, mutta tuotteistaminen tökkii. Kokonaisuus on kömpelösti tuotteistettu.

Rehnin mukaan Suomessa on aiemmin tehty parempaa komediaa. Esimerkeiksi hän mainitsee muun muassa Studio Julmahuvin, Isänmaan toivot sekä ennen kaikkea Spede Shown.

- Spede Showhan oli jotakin todella aitoa ja rehellistä. Siinä ei yritetty luoda kertatuotetta, että tässä nyt olisi tämän kauden komediahahmo ja tällä mennään.  Siihen verrattuna  Putous ei ole komediaohjelma. Se on oheiskrääsän myyntiväline.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja