Professori: Lisäaineita syömällä ei sairastu

Lisäaineet - turvallisia vai ei? 17:26

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut professori Marina Heinosen mukaan ruoan terveellisyys ja turvallisuus ei riipu lisäaineista.

Ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopistolta sanoo, että lisäaineet päivittäin syötävissä elintarvikkeissa ovat turvallisia.

– Jos ajatellaan ruoan terveellisyyttä, niin se ei suinkaan riipu lisäaineista. Lisäaineiden määrä ruuassa on hyvin pieni. Puhumme milligrammoista, korkeintaan grammoista. Ja sitten taas ne ainesosat, jotka haitallisesti liitetään terveyteen, ovat sokeri, suola ja rasva, ja niitä on grammoittain. Ei kukaan sairastu sen takia, että söisi lisäainetta.

Lisäaineiden puolestapuhujaksi Heinonen ei miellä itseään.

– Itse koen, että olen tieteen asiantuntijuuden puolestapuhuja. En minä sinällänsä puolusta mitään kemiallista ainetta ruoassa. Vaan jos jostain esitetään huolenaihe, niin kyllä mielelläni kaivan esille ne tieteelliset argumentit ja sen perusteella sitten sanon onko turvallista vai ei.

Heinonen kertoo, että lisäaine on riski silloin, kun ylitetään päivittäinen hyväksyttävä annos. Riski on olemassa lapsilla kahden lisäaineen, nitriitin ja bentsoehappojen, kohdalla.

Euroopassa elintarvikkeiden turvallisuutta arvioi Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA. Jokaiselle markkinoille tuotavalla uudelle lisäaineelle on tehtävä taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n raamien mukaan erinäisiä kemiallisia, toksikologisia, mikrobiologisia ja ravitsemuksellisia testejä, joiden tulosten mukaan EFSA arvioi lisäaineen turvallisuuden.

Mitä ovat uuselintarvikkeet? Millaisia lisäaineita elintarvikkeissa on? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat