Ravitsemustieteilijöiden mukaan prosessoituun ja ultraprosessoituun ruokaan liittyy sitkeitä harhaluuloja.
Termit prosessoitu ja ultraprosessoitu ruoka yhdistetään arkipuheessa herkästi ruokiin ja herkkuihin, jotka pilaavat ihmisen terveyden.
– Ultraprosessoitujen ruokien kokonaisuus on yhteydessä huonompaan terveyteen, mutta kun tämä tuoteryhmä puretaan, nousee esille oikeastaan kaksi tuoteryhmää, jotka ennustavat huonoa terveyttä, huomauttaa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
– Toinen niistä on sokeroidut limut, ja toinen on prosessoitu liha.
Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan esimerkiksi lihavalmisteita, kuten grillimakkaroita, nakkeja ja leikkeleitä.
Tiedekulman ja MTV Uutisten järjestämässä Hyvä paha ruoka -tapahtumassa käsiteltiin tutkittua tietoa ruoasta. Ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä väärinkäsityksiä sekä myyttejä olivat murtamassa professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.
