Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vältteletkö ultraprosessoitua ruokaa? Mikael Fogelholm nimeää pahimmat tuoteryhmät: "Ennustavat huonoa terveyttä"

0:48Kumpi on terveydelle vähemmän huono vaihtoehto: sokeroitu vai makeutusaineilla makeutettu energiajuoma?Kumpi on parempi vaihtoehto terveyden kannalta: sokeroitu vai makeutusaineilla makeutettu energiajuoma? Ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen vastaa.
Julkaistu 15.05.2025 06:28
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Ravitsemustieteilijöiden mukaan prosessoituun ja ultraprosessoituun ruokaan liittyy sitkeitä harhaluuloja.

Termit prosessoitu ja ultraprosessoitu ruoka yhdistetään arkipuheessa herkästi ruokiin ja herkkuihin, jotka pilaavat ihmisen terveyden.

– Ultraprosessoitujen ruokien kokonaisuus on yhteydessä huonompaan terveyteen, mutta kun tämä tuoteryhmä puretaan, nousee esille oikeastaan kaksi tuoteryhmää, jotka ennustavat huonoa terveyttä, huomauttaa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

– Toinen niistä on sokeroidut limut, ja toinen on prosessoitu liha.

Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan esimerkiksi lihavalmisteita, kuten grillimakkaroita, nakkeja ja leikkeleitä.

Tiedekulman ja MTV Uutisten järjestämässä Hyvä paha ruoka -tapahtumassa käsiteltiin tutkittua tietoa ruoasta. Ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä väärinkäsityksiä sekä myyttejä olivat murtamassa professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.

Lue myös: Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissä

Lisäaineet tai prosessointi eivät tee ruoista pahiksia

Ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen muistuttaa, että termin ultraprosessoitu yhdistäminen valmisruokiin tai naposteltaviin herkkuihin antaa virheellisen kuvan siitä, miksi ne ovat haitaksi terveydelle.

– Niistä on tehty pahiksia, koska niissä on lisäaineita tai ne on valmistettu tietyllä tekniikalla.

– Kun katsoo tutkimuksia ultraprosessoidusta ruoasta, ei niiden prosessointi eli valmistustapa nouse ongelmaksi, vaan se, että ne sisältävät runsaasti suolaa, kovaa rasvaa tai sokeria.

Sen sijaan, että välttäisi kategorisesti kaikkia valmisruokia, koska ne ovat "prosessoituja", tulisi tutustua pakkausten tuoteselosteisiin. Niiden perusteella voi miettiä, onko ateria terveellinen vai epäterveellinen. 

– Esimerkiksi kaikki lisäaineet ovat turvalliseksi todettuja siinä määrin, mitä niitä on ruokiimme lisätty. Niillä on aina tietty tarkoitus.

Moni lisäaine on itse asiassa peräisin luonnosta eli ne voivat olla samoja yhdisteitä, joita löytyy luonnostaan esimerkiksi kasviksista tai viljoista. Vain harvat lisäaineista ovat siis keinotekoisesti valmistettuja.

– Esimerkiksi muunnettu vehnätärkkelys on luonnosta johdettua eli käsiteltyä, mutta se toimii paremmin kastikkeen saostana kuin pelkkä vehnätärkkelys, jota saamme suoraan vehnästä, Heinonen antaa esimerkin.

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Hyvä paha ruoka -keskustelu MTV Katsomosta.

Lue myös: Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professori

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenJopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professoriProsessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissäLääkäri nimeää kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenSyötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenSyötkö "kertaalleen syötyä" ruokaa? Uhkana painonnousu, sairastuminen ja jopa ennenaikainen kuolema
RuokaRavitsemusUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:06
    Vappu Pimiä

    Vappu Pimiän mahtava hittikeitto: "Yksi arjen parhaista pelastajista"

  • Eilen09:04
    Puuro

    Kuinka monta grammaa puuroa pitäisi syödä aamupalaksi?

  • Eilen07:34
    Verot

    Näitä yllättäviä ruokia et voi ostaa lounasedulla

  • 11.10.09:03
    Puuro

    Terveyshyödyt, joita saat syömällä puuroa

  • 10.10.17:04
    Puuro

    Parasta puuroa ikinä! Takuuvarma kaurapuuro, puurovohvelit ja muut hittiohjeet