Professori: Kosteusmittaukset eivät riitä homeen huomaamiseen

Homeongelmat ja ympäristöherkkyys 16:45

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut työterveyshuollon professori Tuula Putus Turun yliopistosta valotti homeongelmien terveydellisiä ja taloudellisia vaikutuksia.

– Avaamatta rakenteita kukaan ei voi sanoa, mitä siellä sisällä on, sanoo Tuula Putus, Turun yliopiston työterveyshuollon professori, talojen kuntotarkastuksista.

Homeen ihmiselle aiheuttamat oireet johtuvat mikrobeista. Mikrobeille riittää se, että talo on joskus ollut märkä. Kosteusmittareilla ei voi sulkea pois rakenteen sisällä olevaa mikrobiongelmaa, samalla tavalla kuin kuumemittarillakaan ei voi mitata ihmisestä kaikkia sairauksia.

– Tällainen kuntotarkastus, jossa kävellään läpi rakennus, tehdään vähän pintakosteusmittauksia ja aistinvaraisesti arvioidaan, niin se on niin kuin autonkatsastaja katselisi sitä autoa ulkopuolelta.

Putus kertoo, että kuntotarkastusraportissa saattaa kyllä olla maininta rakennuksen riskitekijöistä ja rakennusratkaisuista, joita ei enää käytetä. Maallikkomyyjä tai -ostaja ei kuitenkaan välttämättä osaa lukea raporttia, niin että todella ymmärtäisi mahdollisen homeriskin.

Suomessa rakennuskannan rakennusvelaksi on arvioitu jopa 50 miljardia. Osa 1970-luvulla valmistuneista taloista on rakennettu kestämään kolmekymmentä vuotta.

Suomessa rakennuskantaa pitäisi siis alkaa uusimaan ja remontoimaan. Putus vertaa tilannetta toisen maailman sodan jälkeiseen uudelleenrakentamiseen. Rakennuksien vauriot eivät vain ole näkyviä.

– Kyllä tämä on laaja kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen ongelma, Putus sanoo.

Lääkehoito ei ole riittävä tapa hoitaa homeelle altistunutta ihmistä. Jos jää lääkkeiden turvin oireita aiheuttavaan tilaan, voi riski sairastua astmaan nelinkertaistua, Putus kertoo.

Oireiden hoitoon paras neuvo on välttää altistumista.

– Mikrobeista syntyy ensiksi ärsytysoireita ja infektiosairauksien yleistymistä. Sitten niille voi myös allergisoitua ja herkistyä, jolloin puhutaan yliherkkyyssairauksista. Siellä on astmaa, homepölykeuhkoa ODTS-sairautta ja monenlaisia muita, ihan sellaisia sairauksia, joille on olemassa erikseen diagnoosi. Sitten on olemassa nämä toksiset vaikutukset, jolloin on kysymys tavallaan myrkytyksestä, Putus kertoo homeen aiheuttamista oireista.

Voivatko homeiden aiheuttamat oireet olla psykosomaattisia? Millä tavoin asenteet lääkärikunnassa ovat muuttuneet sisäilman aiheuttamista oireista? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat