Mainos

Presidentti Sauli Niinistö MTV Uutisille: Puolustusvoimain komentajan vaihdosta sovittiin jo ennen Lemmenjoki-kohua

2:08

Presidentti Sauli Niinistön mukaan puolustusvoimien komentajan vaihdosta sovittiin jo viime vuoden lopulla eli huomattavasti ennen kuin syyttäjä päätti aloittaa esiselvityksen kenraali Jarmo Lindbergin osuudesta niin kutsutun Lemmenjoki-jupakan selvittelyssä. Presidentti sanoo MTV Uutisille, että kohut eivät ole vaikuttaneet muihinkaan komentajavaihdoksiin.

Lindberg vieraili Uutisextrassa joulukuussa. Katso koko ohjelma!

10:21

Presidentti toteaa MTV:n uutisille antamassaan vastauksessa, että määräaikaisten komentajatehtävin loppuminen lyhyen ajan sisällä sekä meri- ja ilmavoimissa sekä puolustusvoiman johdossa olivat etukäteen tiedossa.

Presidentin mukaan kohut eivät ole vaikuttaneet komentajavaihdoksiin, mutta esiin noussut jääviysepäily vaikutti merivoimien uuden komentajan valintaan.

Merivoimien entisen esikuntapäällikön Timo Hirvosen epäiltiin syyllistyneen jääviyteen henkilöstöasioiden käsittelyssä. Hirvonen oli ennakkosuosikki merivoimien uudeksi komentajaksi, mutta hänen sijastaan presidentti nimitti merivoimien johtoon merivoimien aiemman operaatiopäällikön Jori Harjun.

Lemmenjoki-kohu ei vaikuttanut vallanvaihtoon

Lemmenjoella pidetyn vapaaehtoisenharjoituksen tapahtumat johtivat syytteisiin Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä ja ilmavoimien komentaja Sampo Eskelistä kohtaan. Päiviötä epäillään epäasiallisesta käytöksestä ja Eskelistä esitutkinnan liian hitaasta käynnistämisestä.

Presidentti ei kuitenkaan mainitse asian vaikuttaneen ilmavoimien komentajan vaihtumiseen tänä keväänä. Aiemmin ilmavoimissa paljastui väärinkäytösepäily Ilmasotakoulun oppilasvalinnoissa.

Presidentti Niinistö sanoo sopineensa puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin kanssa jo viime marraskuun lopulla, että Lindbergin määräaikainen tehtävä loppuu elokuun alussa. Myös Lindberg itse sanoo MTV:lle tienneensä asiasta jo viime vuoden puolella.

Syyttäjä päätti aloittaa esiselvityksen Lindbergin roolista Lemmenjoen tapahtumien selvittelyssä vasta äskettäin, joten ainakaan se ei siis ole voinut vaikuttaa komentajavaihdokseen. Presidentin mukaan Lemmenjoki ei ollut marraskuun keskustelussa esillä, eikä se vaikuttanut asiaan mitenkään.

Voidaan kuitenkin kysyä, ovatko useat perättäiset puolustusvoimissa esiin nousseet väärinkäytösepäilyt jotenkin vaikuttaneet Lindbergin mahdollisuuksiin jatkaa komentajana, vaikkei hänellä itsellään olisi niihin osaa taikka arpaa.

Voi olla, mutta presidentti ei tähän epäilyyn ota kantaa.

Armeija tuuliajolla? Vaarantuvatko hävittäjähankinnat?

Puolustusvoimain komentajan ja sekä ilma- että merivoimien komentajat vaihtuvat lyhyen ajan sisällä. Myös puolustusvoimien tiedustelupäällikkö vaihtuu. Vaihdokset panevat vauhtia ylimpien upseerien urakiertoon laajasti. Voisi kuvitella, että moinen mylläys aiheuttaa epäjatkuvuutta ja jopa epävarmuutta puolustusvoimissa.

Presidentti Niinistö, joka on myös puolustusvoimien ylipäällikkö, kiistää aiheen huoleen. Presidentin mukaan on itsestään selvää, ettei henkilövaihdoksilla ole vaikutusta puolustusvoimien toimintakykyyn tai kykyyn valmistella hankintoja.

Puolustusvoimilla on parhaillaan käynnissä kaksi jättihanketta: miljardiluokan Laivue 2020-alushankinta merivoimille ja jopa 7-10 miljardin euron arvoinen HX-monitoimihävittäjähankinta ilmavoimille.

Presidentin lausunto kokonaisuudessaan

Presidentti Sauli Niinistön vastaus MTV:n kysymyksiin komentajavaihdoksista ja niiden vaikutuksista kuuluu kokonaisuudessaa seuraavasti:

"Kaikkien kolmen komentajan määräaikaiset tehtävät ovat olleet tai ovat katkolla. Mikään tehtävistä ei pääty kohujen johdosta. Merivoimien uuden komentajan henkilöön vaikutti kyllä siellä esillä oleva jääviysepäily. Komentaja Lindbergin kanssa kävimme marraskuun lopussa keskustelun ja yhteisymmärryksen tuloksena käynnistin jo joulukuussa uuden komentajan haun. Sanottaakoon vielä, että Lemmenjoen tapahtumat eivät tuossa keskustelussa olleet esillä, eivätkä ne mitenkään vaikuttaneet asiaan. On itsestään selvää, että vaihdoksilla ei ole vaikutusta puolustusvoimien toimintakykyyn tai kykyyn valmistella hankintoja."

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja