Presidentti Niinistö kiistää Ylellä nöyristelyn Nato-prosessissa: "Olen koko vuoden sanonut, ettemme lähde sinne erikseen anelemaan"

25:15
Näin presidentti Sauli Niinistö kommentoi valtiovierailunsa antia tiedotustilaisuudessa Ankarassa suomalaiselle medialle eilen.

Juuri työvierailulta Turkista palannut presidentti Sauli Niinistö vieraili Ylen Ykkösaamussa.

Suomen Nato-jäsenyysprosessi on viimein liikkumassa eteenpäin sekä Turkissa että Unkarissa. Presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi jäsenyyden ratifioinnista presidentti Niinistön vierailulla.

Ylen Ykkösaamun haastattelussa Niinistöltä tiedusteltiin, miksi pitkään paikallaan junnanneelta tuntunut prosessi etenee juuri nyt. Niinistön mukaan viestiä on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa.

– Kuten julkisuudessakin on nähty: Suomi kyllä, Ruotsi ei.

Niinistö kertoo pohtineensa etukäteen, miltä mahdollinen vierailu Turkissa näyttäisi. 

– Jouduin jo ennen vuoden vaihdetta lukemaan sitä niin, että se olisi siitäkin kiinni, jos Suomen presidentti tulee vierailulle. Vierastin sitä aika lailla siksi, että olisimme ikään kuin aloitteen tekijöitä Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessien erottamisessa. Sitä en minä eikä Suomi halunnut missään tapauksessa tehdä. Tämä tuli Turkinkin tietoon, sillä kabinettimme ovat keskustelleet asiasta avoimesti.

Niinistö kertoo, että tieto Turkin valmiudesta ratifiointiin saavutti hänet viime viikolla.

– Yhdysvalloissakin se tuli moneen kertaan käytyä läpi sikäläisten kanssa. Saimme tietää, että Erdogan tulee lähettämään tämän parlamenttiin. On tapakulttuurikysymys, että hän kaipasi Suomen presidentin vastasignaalia, eli vierailua. Olen myös tehnyt ruotsalaisten kanssa moneen kertaan selväksi tilanteen.

0:30
Historiallinen hetki: Näillä sanoilla Erdogan ilmoitti Turkin hyväksyvän Suomen Natoon.

Niinistö: Emme ole käyneet erillisneuvotteluja

Presidentti Niinistöltä kysyttiin, miltä on tuntunut, kun Suomi on joutunut hakemaan Nato-prosessin aikana "hyväksyntää autoritaarisilta johtajilta hattu kourassa". Niinistö kiistää tämän.

– Jos nyt hattua käyttäisin, en olisi joutunut sitä kertaakaan käteen ottamaan. Emme ole käyneet mitään erillisneuvotteluja. Madridin asiakirja kestää kaiken arvostelun.

– Sen jälkeen on käyty, kuten kuvasin, syventäviä keskusteluja nimenomaan ajattelu- ja menettelytavoista. En ole kertaakaan törmännyt tilanteeseen, että olisi pitänyt erikseen olla anelemassa. Päinvastoin olen koko vuoden sanonut, ettemme lähde sinne erikseen anelemaan yhtään mitään.

Juttua on muokattu 18.3.2023 kello 11.42: Korjattu, että presidentti oli Turkissa työvierailulla, ei valtiovierailulla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja