Puolustusministeri Kaikkonen Turkin päätöksestä MTV:lle: "Iso päivä, iso ilmoitus"

3:02
Turkki aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisen – Miten merkittävä päivä tämä on Suomelle?

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo MTV Uutisten haastattelussa Turkin Nato-ratifioinnin merkityksestä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi tänään, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia valmistellaan Turkin parlamentissa.

Kaikkonen korostaa, että Turkin ilmoitus on tärkeä Suomen Nato-prosessille.

– Kyllä se on merkittävä ja odotettu uutinen. Iso päivä, iso ilmoitus, hän sanoo.

Ratifiointi on mahdollista, koska Turkki ei näe estettä Suomen jäsenyydelle. Taustalla vaikuttaa viime kesänä Naton Madridin huippukokouksessa tehty sopimus, jossa Suomi sitoutui vastaamaan Turkin esittämiin huoliin.

– On toimittu sen mukaan, mihin Madridissa sitouduttiin. On käyty läpi eri yhteistoimintaa. Miten torjutaan terrorismia. Puolustustarvikeviennissä on todettu, ettei kategorista vientikieltoa ole. Tästä hyötyy Suomi, Ruotsi ja Turkkikin, Kaikkonen sanoo.

Yksi elementti sopimuksessa oli se, että Suomi muutti hieman suhtautumistaan asevientiin Turkkiin.

– Kyllä pieni linjanmuutos on tapahtunut. Madridissa todettiin, ettei kategorista vientikieltoa ole. Harkittua vientiä Turkkiin voidaan toteuttaa. Mitään massiivista vienti ei ole. Tapasin Turkin puolustuministerin aiemmin ja totesin tämän myös hänelle. Alkuvuodesta on yksi lupakin myönnetty, Kaikkonen selvittää.

7:45
Suomi näyttää olevan matkalla Natoon yksin – tätä se voi tarkoittaa Ruotsille.

Turkilla omat turvallisuushuolensa

Turkki  on prosessin aikana painottanut, että sen turvallisuushuolet on otettava tosissaan. Suomi ja Ruotsi ovat omat vastauksensa antaneet ja nyt Suomen vastaukset on todettu Turkissa hyviksi.

– Turkki on huolissaan erityisesti terrorismista. Suomessa on itsestään selvää, että olemme sitoutuneita terrorismin vastaiseen taisteluun, Kaikkonen toteaa.

Lähiviikkojen aikana odotetaan myös Unkarin ratifioivan Suomen jäsenyyden.

Turkin linjauksen myötä varmistuu se, että Suomi ja Ruotsi päätyvät Naton jäseniksi eri aikaan. Toiveissa oli, että maat olisivat kulkeneet puolustusliittoon käsi kädessä, mutta nyt se ei ole mahdollista.

– Emme voi sille mitään, jos Turkki linjaa näin. Jos ei yhtä aikaa, niin mennään sitten peräjälkeen. Arvioisin, että tuskin Ruotsia tarvitsee kauaa odottaa. Täytyy tehdä töitä, että Ruotsikin on jäsen Naton heinäkuun huippukokouksessa, Kaikkonen pohtii.

Suomelle Ruotsin jäsenyys on tärkeätä, koska puolustussuunnittelussa Ruotsi on jo Suomen läheinen kumppani.

– Naton puolustussuunnittelua ei voitaisi tehdä Ruotsin kanssa, jos Ruotsi ei ole jäsen, Kaikkonen muistuttaa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja