Postin palkat ja työehtoheikennykset tyrmättiin yli puoluerajojen eduskunnassa – Orpolta kritiikkiä Rinteelle

Postin johdon suuret palkkiot ja työntekijöiden työehtojen heikentäminen ovat kirvoittaneet keskustelua eduskunnan täysistunnossa. Syyskauden ensimmäisessä täysistunnossa vaikutti olevan lämmin yksimielisyys siitä, että johdon palkkiot ovat kohtuuttomia.

– Kun valtionyhtiön johtajana saa enemmän palkkaa kuin valtion johtamisesta, se on täysin kohtuutonta, sanoi esimerkiksi oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen palkka joutui julkiseen syyniin, kun Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti työtaistelun vastalauseena 700 työntekijän siirtämisestä Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Malisen palkat ja palkkiot kohosivat viime vuonna lähes 988 000 euroon.

Suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti erityisen vakavana, että postinjohtajan palkkiot revitään ruohonjuuritason henkilöstön selkärangasta.

Paateron puuttumista kiiteltiin

Useat edustajat sanoivat ymmärtävänsä, että palkkiot koettelevat kansalaisten oikeudentajua. Valtionyhtiöistä vastaavan ministerin tarttumista Postissa ilmenneisiin epäoikeudenmukaisuuksiin kiiteltiin vuolaasti.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti eilen, että työntekijöiden siirtämisessä toiseen työehtosopimukseen otetaan aikalisä. Lisäksi hän sanoi pitävänsä johdon palkkioita kohtuuttomina ja vaati Postin hallitukselta tämän kuun aikana uutta linjausta yhtiön johtajien palkitsemisesta.

– On tärkeää, että Paatero on tarttunut asiaan. Uskoisin, että postin johtajan tehtävään löytyy tekijä alemmallakin palkalla, sanoi hallituspuolue vihreiden Mari Holopainen.

Orpo: Rinteen ajatus kaukana arkitodellisuudesta

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) heitto siitä, että Postin palvelut voisi kytkeä sote-uudistukseen, herätti täysistunnossa ihmetystä. Rinne on ehdottanut Ylen haastattelussa, että Postin työntekijät voisivat työn ohessa tarkistaa samalla, mitä kotipalvelun asiakkaille kuuluu.

Myös oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi salin ulkopuolella STT:lle, että Rinteen kommenteissa on varmasti joku hyvä ajatus, mutta ne ovat kaukana arkitodellisuudesta.

– Sote-palvelut eivät voi perustua siihen, että postimies käy kurkkaamassa ikkunasta, Orpo sanoi.

Rinne korosti, että kyse ei olisi hoitotyöstä vaan ennaltaehkäisevästä, ihmisten turvallisuudentunnetta lisäävästä työstä.

– Joku kävisi kolkuttamassa ovelle ja kysyisi, onko kaikki kunnossa ja tarvitsetko huomenna jotain. Ei missään nimessä tietenkään hoitotyötä. Ne ovat koulutettujen lääkärien ja hoitajien työtä, hän sanoi istunnossa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja