Mainos

”Posti toimii häikäilemättömästi ja mielivaltaisesti” – Martilla katkera kiista postilaatikon sijainnista

Iisalmessa asuva Martti Tuovinen on tympääntynyt Postin toimintaan. Tuovinen haluaisi siirtää postilaatikkonsa lähemmäs kotiaan, pois sadan metrin päässä sijaitsevasta ja tyhjentyneestä postilaatikkoryhmästä.

Tuovinen toivoo saavansa jakelupisteen ainoan laatikon oman talonsa edustalle paikkaan, joka olisi Postin jakoreitin varrella sekä turvallisempi kohta pysähtyä. Sijainnista on kinasteltu hallinto-oikeudessa asti.

– Kanssamme samaa mieltä olevan Iisalmen rakennuslautakunnan kanssa sovimme, että pyydetään laatikon siirtämistä. Posti kuitenkin kieltäytyi ja hallinto-oikeus asettui samalle kannalle. Jakelupiste on siihen joskus 50 vuotta sitten tällätty, joten paikkaa ei heidän mukaansa ole syytä muuttaa, Tuovinen kertoo.

Hän toteaa postilaatikkoryhmän nykyisen paikan olevan vaarallinen niin liikenneturvallisuuden kuin postin tuojankin työturvallisuuden kannalta.

– Jakelupiste on mäen päällä ja tie on kapea, joten näkyvyys on huono. Nopeusrajoitus tiellä on 80 kilometriä tunnissa, eikä postiautoa mahdu sen pysähtyessä ohittamaan. Paikalla on tapahtunutkin useita läheltä piti -tilanteita. Sijainti on Postin omienkin asetusten ja säädösten vastainen.

Tuovinen sanoo myös tuloksetta lupautuneensa siihen, että postilaatikko voidaan siirtää ryhmään takaisin, mikäli sinne jossakin kohtaa tulee lisää laatikoita. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen hän ei kuitenkaan aio asiaa enää viedä.

– Se maksaisi ja läpimenemisestä ei ole mitään takeita. Jos he eivät Postin ja hallinto-oikeuden tapaan ota turvallisuutta tai inhimillisiä näkökulmia huomioon, niin eipä siinä sen ihmeempiä varmaan tapahtuisi.

Tuovisen mukaan Postin toiminta on häikäilemätöntä ja mielivaltaista.

– Maksamalla lisää saisi postin vaikka omalle portaalleen, mutta ihan periaatteesta emme maksa, sillä ehdottamamme turvallisempi paikka on nykyisen jakelureitin varrella. Olen puhunut asiasta useiden ihmisten kanssa ja kaikki ovat ihmetelleet, että miten Posti voi käyttäytyä tänä päivänä tuolla tavalla.

Kiistoja postilaatikoiden sijannista käsitellään harvoin oikeudessa

Postilaatikoiden sijoittelusta vastaava Postin prosessipäällikkö Petri Heikkinen ei voi kommentoida Tuovisen tilannetta, sillä hän ei tunne tapausta.

– Pääperiaate kuitenkin se, että pysähtymispaikkojen pitää olla turvallisia niin postin saajalle kuin jakajillekin.

Kiistat postilaatikkojen sijainnista johtavat Heikkisen mukaan harvoin oikeuskäsittelyyn.

– Tällä hetkellä hallinto-oikeudessa on muutamia tapauksia. Vuosien saatossa niitä on kertynyt joitakin satoja.

Heikkinen kertoo, että postilaatikoita on ryhmitelty 1970-luvulta lähtien. Ryhmittelyn tavoitteena on jakelun sujuvoittaminen ja sitä kautta Posti hakee tehokkuutta ja kustannussäästöjä.

– Painopistealue on tällä hetkellä Etelä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Arviolta 80 prosenttia laatikoista on ryhmitelty, eli noin 200 000 laatikkoa on vielä siirtämättä. Uusilla alueilla laatikot sijoitetaan jo valmiiksi ryhmiin. Pääsääntöisesti ihmiset ymmärtävät ryhmittelyn tarpeen hyvin.


2:10

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.