Mainos

Porvoolaiset järkyttyivät ammuskelusta - papit työntekijöiden kriisiavuksi

Kahden ihmisen kuolemaan ja yhden haavoittumiseen johtanut ampumistapaus Porvoon McDonald's:in autokaistalla on järkyttänyt paikallisia asukkaita.

Porvoolainen Toni Pitkänen kertoo käyvänsä tapahtumapaikkana olleessa hampurilaisravintolassa lähes päivittäin. Hän ei silti tunne kuolonuhreja eikä tekijöitä.

- Olisin toki itsekin voinut olla siellä silloin. En itse voisi kuvitella, että hampurilaisjonossa tapahtuisi tällaista. Menee vähän amerikkameiningiksi mielestäni, Pitkänen kuvailee.

Porvoon torilla haastateltu Helena kauhistelee sitä, että ampumatapaus sattui paikassa, jossa käy paljon nuoria ja lapsiperheitä.

- Ja ampuja olisi ihan hyvin saattanut tulla tänne torillekin, koska se on niin lähellä, hän sanoo.

Helenan mielestä Suomen yhteiskunta tuntuu muuttuvan yhä raaemmaksi, kun erilaisia ampumisuutisia esiintyy yhä useammin.

- On jostain syystä saatu rohkeutta tehdä tällaisia asioita ja ajatellaan, että niin on sallittua toimia. Ja se on kamalaa, kun tekijät ovat vielä nuoria ihmisiä, Helena kauhistelee.

Yöllä liikkuminen pelottaa

Porvoolainen Hannele Hartolahti kertoo, että samaisen hampurilaisravintolan lähistöllä on aikaisemminkin tapahtunut ampumisia.

- Porvoo oli ennen oikein mukava ja turvallinen kaupunki, mutta näköjään tällaiset asiat ovat nyt tulleet tännekin. Yöllä ja illalla ei uskalla enää liikkua, Hartolahti harmittelee.

Hartolahti tiivistää monen porvoolaisen mielipiteet siitä, että kaikki käsiaseet pitäisi kieltää kokonaan.

- Kilpailuissa niitä voi käyttää, mutta muuten niihin ei ole tarvetta. Mikä ihmisiä vaivaa, kun pikkuasioista otetaan heti puukot ja aseet esille, hän kysyy.

Papit auttavat työntekijöitä kriisitilanteessa

Porvoon tuomiokirkkoon kerääntyi päivällä väkeä, jotka hiljentyivät menehtyneiden muistolle. Kaupungin seurakunnan pastori PaavoRasimus saapui itse McDonald'siin tarjotakseen kriisiapua työntekijöille.

- Keskustelen työntekijöiden kanssa siitä, millaisia tunteita tapahtunut herättää. Käymme myös läpi yön tapahtumia, Rasimus selvittää.

Porvoolaisten tuntemukset välikohtauksesta ovat Rasimuksen mukaan monenlaisia. Hänestä eri tunteet saattavat johtua siitä, että Porvoossa on viime vuosina sattunut samankaltaisia tapauksia enemmänkin.

- Ihmiset kysyvät, että joko taas tapahtui tällaista? He myös pelkäävät, että he osuvat joskus paikalle kun jossain tapahtuu vastaavaa, Rasimus sanoo.

Pastori itse ihmettelee sitä suunnitelmallisuutta, että joku kuljettaa asetta mukanaan autossa.

- Aivan kuin hänellä olisi ollut halu tappaa joku ihminen, Rasimus miettii.

Rasimus kehottaa ihmisiä purkamaan tilannetta läheisten kanssa. Mikäli yksilö ei pysty tarpeeksi syvällisesti puhumaan lähipiirilleen, hän suosittelee tukeutumista ammattiauttajaan.

- Jos vähänkin vakavampia oireita ilmenee, eli ei saa syötyä tai nukuttua tai tilanne ahdistaa liikaa, heti kannattaa hakea apua, Rasimus suosittelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.