Porkkanapuusteja ja porkkana-broilerikastiketta

Porkkanan syysnosto on parhaillaan hyvässä vauhdissa.Viimeisetkin porkkanat pyritään keräämään talvivarastoihin lokakuun loppuun mennessä. Porkkana on maamme suosituin juures, jonka oranssi väri houkuttelee maistamaan ja tekemään herkullisia syysruokia.

Maassamme vietetään Porkkanaviikkoa 4.-10. lokakuuta.

Porkkanan oranssi väriaine, beetakaroteeni, muuttuu elimistössämme A-vitamiiniksi kulloisenkin tarpeen mukaan. A-vitamiini on tärkeää näön vuoksi ja auttaa pitämään ihon ja limakalvot kunnossa talven lähestyessä, todetaan Kotimaiset Kasvikset -yhdistyksestä.

Raastettu porkkana maistuu sellaisenaan, mutta siihen voi lisätä hedelmäistä makeutta esimerkiksi lorauttamalla täysmehua joukkoon. Kokeile myös pientä määrää mausteviinietikkaa ja tuoretta persiljaa, rakuunaa tai kirveliä raasteen joukossa. Porkkanaraaste sopii monien ruokien lisäksi niin makeaan kuin suolaiseen leivontaan.

Porkkanapuustit

  • 20-24 kpl
  • 400 g porkkanoita
  • 3 dl vettä
  • 1 dl kauraleseitä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 3 dl sämpyläjauhoja
  • noin 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl öljyä
  • Täyte:
  • 100-200 g maustettua
  • tuorejuustoa (esim. itämainen chili)
  • (0,5 dl silputtua kirveliä tai rakuunaa)

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Ota raasteesta reilu desi leivontakulhoon ja ripottele päälle kauraleseet. Kaada raasteen ja leseiden päälle kiehuva vesi, sekoita ja anna jäähtyä reilusti kädenlämpöiseksi (noin 42 astetta).

Sekoita jäähtyneeseen porkkanaseokseen suola ja siirappi. Ripottele osa sämpyläjauhoista seokselle ja tyhjennä kuivahiivapussi päälle. Lisää jauhoja taikinaan välillä vaivaten kunnes taikina on melko paksua.

Kaada sekaan öljy ja vaivaa taikinaksi kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia.

Taikinan kohotessa hauduta loput porkkanaraasteesta pannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes raaste hiukan pehmenee. Anna jäähtyä.

Kumoa kohonnut taikina levyesi jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Kaaviloi taikina noin 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi.

Levitä tuorejuusto taikinalle ja ripottele porkkanaraaste juustolle esimerkiksi sormin sekä halutessasi yrttisilppua.

Kääri taikinalevy pitkältä sivulta rullalle ja leikkaa rulla 20-24 palaseksi. Nosta palat paperivuokiin tai muffinipeltien koloihin. Peitä liinalla ja anna kohota uunin lämpenemisen ajan.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja paista porkkanapuusteja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pinnalta kullanruskeita. Anna jäähtyä hiukan ja nosta tarjolle.

Vinkki: Jos käytät maustamatonta tuorejuustoa, ripottele porkkanaraasteen sekaan 1 dl silputtuja, tuoreita yrttejä.

Porkkana-broilerikastike

  • 2 sipulia
  • öljyä
  • noin 300 g maustamattomia broileri- tai kalkkunasuikaleita
  • 2 tl currya
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl yrttisuolaa
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • noin 2 dl vettä
  • noin 200 g pakastettua tai tuoretta porkkanasosetta
  • Pinnalle:
  • 2-3 rkl silputtua
  • tuoretta rakuunaa

Kuori ja silppua sipulit. Paista niitä kuumassa öljyssä muutama minuutti. Lisää pannulle broilerisuikaleet ja paista niitä sipulin kanssa noin 5 minuuttia. Mausta ja ripottele pinnalle jauhot, sekoita.

Kaada pannulle ainesten sekaan 1-2 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää porkkanasosepalat jäisinä kastikkeeseen. Kuumenna kunnes porkkanasose on sulanut.

Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja ripottele pinnalle rakuunasilppua. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Jos käytät marinoituja broilerisuikaleita, mausta kastike ensin vain inkiväärillä ja maistamisen jälkeen mausta tarvittaessa lisää.

Vinkki: Halutessasi voit itse soseuttaa porkkanat. Keitä porkkanat kypsiksi ja soseuta ne sitten sauvasekoittimella.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset

Lue myös:

    Uusimmat