toim. Kati Nappa
Vieraana opiskelija Kaisa Halonen ja kasvatustieteen maisteri Olli Räsänen Sturenkadulta HY:n kotitalousopettajankoulutuslinjalta
(4-6:lle)
4 porkkanaa
2 perunaa
1-3 valkosipulinkynttä
1 l vettä+2 kanaliemikuutiota
vähän raastettua inkivääriä
tuoretta timjamia tai rosmariinia
ripaus muskottipähkinää
vähän hunajaa
1 appelsiinin mehu
Keiton pinnalle:
6 tl smetanaa tai ranskankermaa
raastettua appelsiinin kuorta
tuoretta timjamia tai rosmariinia
Kuori ja lohko juurekset. Keitä ne pehmeiksi kanaliemessä. Soseuta. Mausta raastetulla inkiväärillä, hunajalla, muskottipähkinällä (varovasti) ja tuoreella timjamilla sekä kaada joukkoon appelsiinimehu.
Annostele lautasille ja lisää keiton pinnalle nokare smetanaa, vähän raastettua appelsiinin kuorta ja pieni yrtinoksa.
Tirehtöörin paremmat taskut eli broileria filotaikinassa
4-6 filotaikinalevyä (pakastettu tuote)
öljyä täyte:
400 g broilerin jauhelihaa
1 keittobanaani tai tavallinen vähän raaka banaani
pala purjoa
tilkka öljyä
4 tl raastettua inkivääriä
2 tl raastettua sitruunankuorta
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl hunajaa
1- 1/2 dl kermaa
2 tl sitruunanmehua
voiteluun munaa
Ruskista kevyesti broilerin jauheliha, silputtu purjo ja pienitty banaani ja anna hautua noin 5 minuuttia. Lisää muut aineet, kiehauta ja tarkista maku. Anna muhennosmaisen täytteen jäähtyä. Irrota 1 filotaikinalevy kerrallaan. Voitele toinen puoli öljyllä ja käännä toinen puoli päälle.
Voitele taas siitä puolet ja käännä toinen puoli päälle. Käsittele vielä 3 levyä samalla lailla. Jaa täyte levyille. Nosta reunat ylös yhteen niin, että saat kauniin nyytin tai paketoi taikina tyynyksi.
Voitele pinta munalla ja paista 200 asteessa 10-12 minuuttia eli kunnes taikina saa kauniin värin. Tarjoa nyytit esim. keitettyjen härkäpapujen, sokeriherneiden tai muiden vihannesten kanssa.