Mainos

Popedalle 22 000 euron Suomi-palkinto – "Pate on elävä legenda"

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut yhdeksän Suomi-palkintoa ansioituneille taiteilijoille.

Vuoden 2014 Suomi-palkinnon saajat ovat laulaja Hilja Grönfors, taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger yhdessä, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, pianisti Jukka Nykänen, kirjailija Timo Parvela, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kuvaaja Timo Salminen, Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry ja rock-yhtye Popeda.

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi palkinnot torstaina 4.12. Helsingissä. Palkinnot ovat suuruudeltaan 22 000 euroa ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.

Popedan palkitsemista raati perusteli näin:

”Rock-yhtye Popeda on "manserockin" ikoni, joka on jyskyttänyt omaa tietään yksinkertaisen ja tarttuvan "äijärokin" airuena pian jo 40 vuotta. Yhtyeen keulakuva Pate Mustajärvi on elävä legenda, joka viihtyy yhä sekä tanssilavoilla että konserttisaleissa niin soolona kuin bändinsä kanssa. Popeda hallitsee myös itseironian, ja sitä on kuunneltu jo pitkään leppoisana, mutta maskuliinisuutta tihkuvana hyvän tuulen ryhmänä. Popedaa kuuntelevat sekä nykynuoret että jo eläkeikää lähestyvä 70-luvun nuorisosukupolvi.”

Ministeri Viitanen muistutti palkintojenjakotilaisuudessa, että taiteen ja kulttuurin tuotteet ovat yleensä monien toimijoiden, taiteilijoiden ja tekijöiden luovan työn tuloksia.

– Vuoden 2014 taiteen ja kulttuurin Suomi-palkinnoilla on haluttu muistaa niitäkin taiteilijoita, jotka toimivat kentällä, tuottamassa, käsikirjoittamassa ohjaamassa ja kuvaamassa taideteoksia. Joukossa on ilmiöitä, pitkän linjan taiteilijoita, nuoria nousevia kykyjä, taiteellisen työn tukijoukkoja ja vaikuttajia ja edelläkävijöitä.

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuuripalkinto. Se myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.

Suomi-palkinnoista päättää kulttuuriministeri apunaan eri taiteenalojen edustajista koostuva raati.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja