Polttoainepula uhkaa ensi viikolla – Neste yrittää rajoittaa jakelukatkon vaikutuksia

Nesteen henkilöstöryhmät keskeyttävät polttoaineen jakelun viikoksi juhannuksen jälkeen. Kyse on vastalause pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen omistajapolitiikalle.

Yhtiö ei ollut saanut ennakkotietoa henkilöstön suunnitelmasta, mutta ilmoitti pyrkivänsä pitämään jakelukatkon vaikutukset asiakkaille ja liiketoiminnalle mahdollisimman pieninä. Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen johtaja Panu Kopra ilmoitti, että Neste aikoo keskustella asiasta myös henkilöstöryhmien edustajien kanssa.

– Neste ei ota kantaa omistajien päätöksentekoon, vaan keskittyy omaan liiketoimintaansa. Tavoitteenamme on minimoida mielenilmauksesta asiakkaille ja liiketoiminnalle aiheutuvat vaikutukset, Kopra sanoi.

Neste Jacobsin ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Timo Nyman kertoo STT:lle, että viranomaisten polttoainejakelu jatkuu normaalisti ja varmistetaan erikseen sovittavalla tavalla. Muuten jakelutauko alkaa maanantaina 26. kesäkuuta ja päättyy 2. heinäkuuta.

Huoltoasemilla saattaa tulla pulaa polttoaineista jakelukatkon takia, Nyman arvioi.

Tuotanto Nesteen jalostamoilla Porvoossa ja Naantalissa jatkuu jakelukatkon aikana normaalisti. Nesteen jalostamoilta toimitetaan polttoaineita suurelle osalle Suomen huoltoasemista.

Hallitus on ajanut läpi muutoksia omistajaohjauslakiin, joiden tuella valtion omistusosuutta Nesteessä voidaan laskea 33,4 prosenttiin nykyisestä 50,1 prosentista. Samalla on perustettu Valtion Kehitysyhtiö (Vake), johon on päätetty siirtää osakkeita 2,4 miljardin euron edestä.

– Omistusten siirto Vakeen avaa mahdollisuuden ulkopuoliselle taholle hankkia yhtiön osake-enemmistön ja vaarantaa yhtiön pitkäjänteisen kehittämisen. Nesteen henkilöstössä kasvaa huoli siitä, että Vaken perustaminen on vain välivaihe valtion omistuksen myynnissä, siis yksityistämisessä, henkilöstöryhmät toteavat tiedotteessaan.

Työntekijöiden edustajat vaativat, että valtion omistamissa yhtiöissä olevaa osaamista ja innovaatioita ei pidä myydä sijoittajille lyhytnäköisen voitontavoittelun nimissä.

Ministeri toivoo katkoksen peruuntuvan

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pahoittelee Nesteen työntekijöiden suunnitelmaa keskeyttää polttoaineen jakelu viikoksi. Katkon on määrä alkaa juhannusta seuraavana maanantaina.

Lintilä toivoo, että neuvottelut Nesteen johdon ja henkilöstöryhmien välillä tuottavat tulosta ja lakkouhka väistyy.

Ministerin mukaan tämän kaltaiset mielenilmaukset vahingoittavat Nesteen mainetta ja vaikuttavat yhtiön arvoon negatiivisesti.  

***

Vesiputki räjähtää parkkipaikan alla 0:41

Lue myös:

    Uusimmat