Pöllötöllössä nähty Napakymppi vuodelta 1989 sai Mervi Kallion mietteliääksi – neiti X tarttui luuriin ja vastasi suoraan toimittajan kysymykseen

5:41
Tällaisia reaktioita juhannuksen 1989 Napakymppi-jakso herätti liki 32 vuotta myöhemmin. Katso video!

Juhannuksena 1989 Napakympissä nähdyn neiti X:n tarina jäi pohdituttamaan Mervi Kalliota Pöllötöllössä. Neiti X ilmoittautui Kalliolle ja kertoo nyt MTV Uutisille, miksei suosikkiohjelmassa voitettu Italian-matka herra A:n kanssa koskaan toteutunut.

MTV3-kanavan sunnuntai-illoissa on sukellettu uuden Pöllötöllö-ohjelman kautta arkistojen aarteisiin. Ohjelman ensimmäisessä jaksossa Maikkarin nykyiset ruutukasvot Kirsi Alm-Siira ja Mervi Kallio ruotivat suursuosiota nauttineen Napakympin varhaisilta vuosilta peräisin olevaa pätkää.

Vuoden 1989 juhannusjaksossa nähtiin, kuinka neiti X valitsi tiukkojen kysymysten jälkeen herra A:n ja pari voitti lomamatkan Italiaan. Kallio jäi pätkän nähtyään pohtimaan sitä, kuinka lähes 32 vuotta sitten ohjelmassa kohdanneelle parille lopulta kävi.

Kauhajoelta kotoisin oleva ja edelleen siellä asuva Maria-Liisa Ketola kertoo pari viikkoa myöhemmin MTV Uutisille havahtuneensa huhtikuun viimeisenä sunnuntai-iltana siihen, kun hänen puhelimensa alkoi piipata jatkuvalla syötöllä. Lopulta hänen siskonsa soitti ja ilmoitti, että Ketolan Napakymppi-jakso oli näytetty telkkarissa.

– Laitoin sitten Merville Instagramissa viestiä, kun kaikki sanoivat, että kerro nyt ihmeessä hänelle, mitä neiti X:lle nykyisin kuuluu, puhelimitse tavoitettu Ketola kertoo.

Hän päätyi Napakymppiin, kun työkaverit ilmoittivat hänet mukaan. Työpaikan naiset laittoivat ohjelmaan useamman postikortin ennen kuin kutsu kuvauksiin lopulta tuli.

– Olin luvannut, että jos kutsu tulee, niin totta kai menen, Ketola sanoo ja paljastaa, että myös Pöllötöllössä nähdyt tiukat kysymykset olivat samaisten työkavereiden käsialaa.

– Ne eivät olleet millään lailla itseni keksimiä!

"Ei hän sitten koskaan soittanut"

Ketola ja hänen Napakympissä matkaseuralaisekseen valitsema Jari vaihtoivat lankapuhelinnumeroita. Yhteinen reissu Italiaan ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

– Minä kyllä olin Italiassa, mutta en Jarin kanssa, Ketola kertoo nauraen. 

Tämä johtui siitä yksinkertaisesta syystä, ettei hän yrityksistä huolimatta tavoittanut Jaria huhtikuussa olleiden kuvausten jälkeen sopiakseen treffeistä tai reissun ajankohdasta.  

– Soittelin kevään aikana pari kertaa Jarille. Puhelimeen vastasi hänen äitinsä, joka sanoi, että Jari on kiinni ja soittaa, kun pääsee lomille. Ei hän sitten koskaan soittanut.

Kun Jarista ei kuulunut, Ketola lähti Italiaan miehen kanssa, jota oli alkanut tapailla. Mies kustansi lomansa itse.

– Olimme saman vuoden elokuussa siellä ja matkaopas tuli sanomaan, että sinähän olit Napakympissä ja kertoi, että Jari oli ollut kohteessa kaksi viikkoa aiemmin, paljastaa Ketola.

Jaria hän ei tavannut koskaan, mutta juontaja Kari Salmelaisen hän kohtasi kerran sattumalta, kun tämä juonsi Kauhajoella järjestettyä tapahtumaa, jossa Ketola oli mukana ensiapujoukoissa.

– Hän muisti minut heti ja sanoi, että sinä olet se ihminen, joka ei ikänä mennyt sen miehen kanssa matkalle! En tiedä, mistä lie saanut selville, Ketola nauraa.

Ketola kohtasi nykyisen puolisonsa noin kymmenen vuotta Napakymppi-seikkailunsa jälkeen. Molemmat ovat kotoisin samalta suunnalta. Pariskunta tajusi pian tyrmistyksekseen, että heillä on kotipaikan lisäksi myös muuta yhteistä: Molemmat olivat olleet mukana Napakympissä ja vieläpä samana vuonna!

– Mieheni oli herra A:na saman vuoden uudenvuodenohjelmassa. Hän pääsi Tunisiaan ja ilmeisesti jonkun aikaa oli seurusteltukin, mutta suhde kariutui, kun he asuivat eri puolilla Suomea.

Nykyisen puolisonsa Ketola löysi yhteisen teatteriharrastuksen kautta.

– Voisi sanoa, että jonkinlaista esiintymisviettiä kummallakin on ollut, hän nauraa.

Vieraat ihmiset ilmestyivät kotiovelle

Napakymppi oli aikanaan valtaisa ilmiö. Ketola ei kuitenkin tuntenut miestään tai tämän Napakymppi-historiaa ennestään, vaikka oman kunnan ja naapurikunnan osallistujat olivat suuria puheenaiheita ohjelman kultakaudella.

– Se oli aivan uskomatonta, kun kotiovelle tuli muutama viikko ohjelman esityksen jälkeen täysin outojakin ihmisiä kyselemään, että sinulla varmaan on se jakso nauhalla ja saako sen tulla katsomaan, hämmästelee Ketola, joka arvelee juhannusjakson menneen monilta ohi festareiden ja muiden kesärientojen takia.

Se, että juuri juhannuksen 1989 Napakymppi-jakso päätyi Pöllötöllöön, tuli Ketolalle täytenä yllätyksenä. Hän oli kuitenkin nähnyt videon YouTubesta joitain vuosia aiemmin.

– Ei siitä varmaan kymmentä vuotta vielä ole, kun ilmeisesti tämän Jarin ystävä latasi sen YouTubeen. Kun viimeksi katsoin, videota oli katsottu siellä yli 72 000 kertaa.

Ketolalla on nykyisen puolisonsa kanssa kaksi aikuista lasta. Perheessä on teatterin lisäksi harrastettu matkailua matkailuautolla. Myös lapset näkivät Pöllötöllöstä äitinsä esiintymisen Napakympissä.

– Tytär kysyi, että missä tuo paita on, koska olisi halunnut sen heti käyttöönsä. Jouduin valitettavasti sanomaan, että sitä ei taida enää olla.

Jaksoa, jossa Ketolan mies oli mukana, ei perheessä ole sen sijaan katsottu pitkään aikaan.

– Kyllä se taitaa VHS:llä jossain kaapin perällä olla. Kyllä se pitäisi saada sieltä ulos vaikkapa DVD:lle. Lienemmekö Suomen ainoa Napakymppi-pari, joka ei tavannut Napakympissä?

Pöllötöllö mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin kello 20

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja