Poliisiylijohtaja: On mahdotonta arvioida väärillä papereilla Suomessa olevien määrää – tulevat ilmi rikosten yhteydessä

Turun puukotuksen pääepäillystä antoi väärät tiedot viranomaisille Suomeen saapuessaan 4:41

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että on mahdotonta arvioida, montako turvapaikanhakijaa Suomessa on väärillä papereilla.

– Tietysti on mahdollista, että henkilö on tullut vaikkapa Välimeren alueelle maahan, jossa rekisteröintiä ja identifiointia ei ole tehty kunnolla. Henkilö on saattanut jossakin toisessa Schengen-maassa antaa toiset henkilötiedot kuin sitten Suomessa, Kolehmainen kuvaa.

Turun puukotusten pääepäillyn henkilöllisyys varmistui tänään. Marokkolaismies oli aiemmin kertonut nimensä ja ikänsä väärin. Hän on iältää 23-vuotias, mutta poliisi ei halunnut paljastaa hänen nimeään. 

Poliisi ei Kolehmaisen mukaa aio aktiivisesti etsiä väärillä henkilötiedoilla Suomessa oleskelevia turvapaikanhakijoita. Useimmiten väärä henkilöllisyys paljastuu jonkun rikosasian yhteydessä.

– Turvapakanhakija-status estää meitä tiedustelemasta esimerkiksi henkilön kotimaasta hänen henkilöllisyyttään. Täytyy olla rikosepäily, että me saamme näitä asioita selvittää.

Poliisi on sanonut olevansa kiinnostunut kaikista ihmisiltä saaduista vihjeistä terrorismintorjunnassa. Kaikesta epäilyistä pitäisi ilmoittaa, mutta onko niistä poliisille loppujen lopuksi hyötyä.

– Poliisille on tärkeää saada niitä vihjeitä. Yksi vihje saattaa olla ilmoittajan mielestä vähäpätöinen, mutta jos me saamme viisi vihjettä samasta asiasta, silloin voimme jo yhdistellä ja analysoida näitä vihjeitä, Kolehmainen avaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja