Mainos

Poliisille moitteet pelkästä suomen kielen käytöstä

Poliisin on käytettävä kaksikielisillä alueilla suomea ja ruotsia, muistuttaa eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Hän ottaa kantaa tapaukseen, jossa Espoon poliisi keskeytti Matinkylässä viidenkymmenen nuoren meluisiksi yltyneet juhlat ja vei neljä 18-vuotiasta juhlijaa putkaan toissa vuoden marraskuussa.

Poliisit olivat käyttäneet koko ajan sitkeästi pelkkää suomea, vaikka yksi nuorista oli jopa soittanut hätäkeskukseen kieliongelman vuoksi.

Osapuolten kertomusten perusteella syntyvä kuva illan tapahtumista on varsin hajanainen, eikä Jääskeläinen ryhdy sen perusteella moittimaan yksittäisiä poliisimiehiä.

Sen sijaan hän katsoo tapahtumien kulun kokonaisuudessaan osoittavan, ettei poliisilla ollut riittävää halua, kykyä tai ymmärrystä kielellisten perusoikeuksien toteuttamiseen. Kieliasiaan vetoamista oli pidetty jopa yrityksenä vaikeuttaa poliisin työtä.

Jääskeläinen pitää huolestuttavana sitä, etteivät sisäministeriö ja lääninhallituksen poliisiosasto ole nähneet tapahtumassa mitään huomautettavaa.

"Jo käsky hajaantua kaksikielisenä"

Jääskeläinen katsoo, että poliisin olisi pitänyt esittää jo poistumiskäskyt juhlista suomeksi ja ruotsiksi. Erityisen tärkeää asiakkaan kielen käyttäminen olisi ollut siinä vaiheessa, kun nuoria kuulusteltiin ja sakotettiin.

Jääskeläinen toteaa, että voi olla vaikea turvata kielelliset oikeudet nopeasti muuttuvassa tilanteessa, jossa paikalla on paljon ihmisiä. Tässä tapauksessa tilanne ei kuitenkaan ollut nopeatempoinen tai vaarallinen.

Poliisit kertoivat puhuneensa vain suomea, koska eivät aluksi tienneet nuorten toiveista saada ruotsinkielistä palvelua.

Tapahtuman jälkeen nuoret epäilivät Hufvudstadsbladetissa, että poliisi oli ärsyyntynyt heidän ruotsin kielestään. Nuorten joukossa oli yksi Ahvenanmaalla syntynyt, joka ei nuorten mukaan osannut suomea. Poliisi ei kuitenkaan tiennyt tästä.

Kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle teki kolme nuorta sekä suomenruotsalaisten yhteistyöelin Folktinget.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.